Собствениците на Mercedes-Benz EV скоро ще могат безжично да заредят превозното си средство, тъй като Daimler са сключили сделка с Qualcomm, свързана с високотехнологична автомобилна технология. Двете компании си партнират, както за автомобилното безжично зареждане, така и за зареждането на смартфоните и таблетите вътре в тях. Споменява се и за начини за свързване на колите онлайн и при висока скорост, докато сте в движение.

За Qualcomm, това е една възможност за поглед отвъд все по-конкурентния пазар на смартфон чипсети. Компанията е изправена пред нарастващите предизвикателства от гигантите Apple и Samsung, които развиват собствени процесори.

Qualcomm Automotive Solutions е новото подразделение фокусирано върху свързването на колата. Автомобилната свързаност се разглежда като следващата голяма площ за растеж в превозните средства.

Засега, сделка на Qualcomm с Daimler се върти около две области. Първата е 3G / 4G свързаността - клетъчни модеми, вградени в автомобилите, осигуряват онлайн свързаност на шофьорите и пътниците и те могат да бъдат използвани, за да се улеснят OTA актуализациите на софтуера. Втората област е безжичното зареждане. Обхватът на втората е в действителност двоен.

От една страна, Qualcomm има WiPower - технологията вградена в Snapdragon 810, която поддържа безжично зареждане на мобилни устройства, когато те са поставени върху подложка. От друга страна Qualcomm разполага и с HALO Wireless Electric Vehicle Charging (WEVC), версия на технологията проектирана за коли. Тя вече се използва във Формула-E. 

От Mercedes потвърдиха, че работят върху безжично зареждане от една година, в сътрудничество с BMW по дизайн на високоефективна индуктивна намотка , която може да работи дори през слой от сняг.

Очакваме още новини по темата.

 

Прочетете още: BMW 3.0 CSL Hommage е нова впечатляваща концепция, вдъхновена от 70-те