Дали инженерите, прокламиращи съзнание при роботите, все пак не са прави? Дали един ден те няма да ни нападнат? Вероятно подобни въпроси са минавали през ума на онези, които са видели как шахматен робот чупи пръста на седемгодишния си опонент по време на Moscow Chess Open в Русия. Организаторите обаче неглижират инцидента, разяснявайки, че роботът е нает да играе срещу състезатели, била му е направена проверка от специалисти и явно операторите са „пропуснали“. Така нареченият пропуск всъщност засяга времето, в което роботът отговаря на хода, но според президента на Московската шахматна федерация Сергей Лазарев детето е направило прекалено бързо своя ход и роботът е сграбчил ръката му, без да има време за реакция. В съобщението дори се прокрадва твърдението, че организаторите „нямат нищо общо с робота“, което е, меко казано, несериозно.

Не е ясно дали е предложена някаква компенсация на семейството на пострадалото дете, но според официален източник на другия ден то се върнало и довършило участието си в турнира. Подобни инциденти не са рядкост, особено когато инженерите не са спазили всички протоколи за безопасност. Освен това на повечето роботи им липсват сензори, които да засичат външна намеса и да реагират на човешко присъствие. В случая с шахматния робот изглежда, че устройството е проектирано само за идентифициране и преместване на шахматни фигури - без да реагира на появата на човешка ръка в зоната за игра. 
„Има определени правила за безопасност и детето явно ги е нарушило. Когато направи своя ход, той не осъзна, че първо трябва да изчака“, каза Сергей Смагин, вицепрезидент на Руската шахматна федерация, пред базирания в Telegram новинарски канал Baza, според The Guardian. 
Въпреки това е по-точно да се каже, че дизайнерите на робота са нарушили правилата за безопасност, като са създали машина, която може неволно да нарани хората. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Москва се ядоса: ESA преустанови напълно сътрудничеството си с Русия