Американските служби обвиниха Русия, че стои зад хакерските атаки срещу системите, обслужващи Олимпийските игри в Пьончанг, в деня на откриването.

Смята се, че руските хакери са действали така, че за атаката да бъдат обвинени службите в Северна Корея. Според източници още в началото на месеца руското разузнаване е имало достъп до 300 компютъра, свързани с игрите. Военното разузнаване е ползвало IP адреси, водещи към Северна Корея, за да маскират действията си и да пренасочат обвиненията към Пхенян, който има свои собствени проблеми със Съединените щати.

Смята се, че нападението е отмъщение за решението на Международния олимпийски комитет да не допусне руския отбор на Зимните олимпийски игри.

Американските спец служби са подозирали, че руски хакери ще се опитат да попречат и на церемонията по закриването на олимпиадата вчера.

Организаторите на игрите потвърдиха поредица от атаки, засегнали Wi-Fi и стационарни интернет мрежи, както и сайта на Зимната олимпиада, но не разкриха откъде идват те.