Като че ли стана модерно да виждаме едноколесни превозни средства от всякакъв тип – мотори, велосипеди, скейтборди, и всякакви други причудливи футуристични концепции. Сега ви представяме и Ryno, който представлява едноколесна електрическа алтернатива на добре познатият ни Segway.


Самоукият инженер Крис Хофман, започва да работи върху концепцията за Ryno през 2006 г., когато 13-годишната му дъщеря му дава рисунка на едноколесен скутер, който е видяла в една видео игра. Тя го попитала дали може да го направи и 8 години по късно и след 6 прототипа зад гърба си, Хофман е готов да пусне Ryno по улиците.

По-подобие на Segway, Ryno се контролира от позицията на тялото на “ездача”: с накланяне напред, за да се ускори, и накланяне назад, за да намали и спре, а когато Ryno е балансиран в средата, той стои на едно място.


Но Ryno се различава съществено от Segway не само по броят на движещите се колела, но и по размера им. Понеже Ryno има едно колело, Крис Хофман е решил да използва 240 милиметрова мотоциклетна гума, за по-добра устойчивост и проходимост.

Колегите ни от Gizmodo, които са имали честта да тестват едноколесното превозно средство, казват, че след около 5 минути каране, целият процес започва да се чувства абсолютно естествен. Управлението е много интуитивно и след около 15 минути, вече може да маневрирате майсторски.

Ryno се задвижва от две сменяеми батерии, а балансирането се гарантира от три жироскопа и придружаващи ги компютърни „мозъци“, монтирани във вътрешността на главината на 18-инчовото колело. "Лошата" новина е, че цената на Ryno никак не е малка, защото за да се сдобиете с него ще трябва да се лишите от $ 5.285 щатски долара!


Вижте и видеоклиповете, които демонстрират възможностите на Ryno: