Днес Samsung обяви новия си върхов модел смартфон - Galaxy Note 9. С всички подобрения, които носи, определено е стойностен ъпгрейд - но за по-взискателните от вас смартфонът може би ще постави на дневен ред въпроса "Какво предстои от тук нататък за Samsung?"

Макар и усъвършенстван до безкрай, Note 9 със сигурност не е иновация от калибъра на първия Galaxy Note. Нещо, което е трудно да се повтори, но го очакваме следващата година с юбилейния Galaxy S10 и първите гъвкави смартфони.

След тези встъпителни думи ви представяме всичко, което трябва да знаете за смартфона на този етап. Ще обновяваме тази публикация в движение с всякаква нова информация, която получаваме от Samsung и българските телекоми.

Дизайн

Визията на Galaxy Note 9 остава в голяма степен непроменена спрямо предшественика му, като има лека промяна в теглото заради увеличения капацитет на батерията. Това не е знак, че Samsung са се изчерпали, а по-скоро последна възможност да рафинират успешния дизайн на смартфона, преди да настане време за радикални иновации като сгъваеми устройства.

Запазени са 3.5 мм жак за слушалки, слотът за стилуса S-Pen, а скенерът за пръстови отпечатъци вече се помещава точно под хоризонтално разположената двойна задна камера със светкавица и сензор за сърдечен ритъм. Смартфонът е водоустойчив и прахоустийчив, а стерео говорителите са настроени от AKG. Що се отнася до цветовете, Note 9 първоначално ще се продава в черно, синьо и лилаво. Кой е вашият фаворит?

Екран

Galaxy Note 9 пристига с 6.4-инчов Super AMOLED Infinity дисплей, който по всяка вероятност ще оглави класацията на DisplayMate за най-добър мобилен екран и тази година. Резолюцията му е 2960x1440 пиксела с 516ppi гъстота на пикселите. Вместо модерния прорез екранът има изтънени странични рамки, с които изглежда доста добре. От компанията дори се похвалиха, че от YouTube са признали Galaxy Note9 за най-добрия мобилен екран, на който да гледате съдържанието от платформата.

Хардуер

Galaxy Note 9 работи с чипсетите Qualcomm Snapdragon 845 в по-голямата част от света, докато на други места ще бъде продаван с чипсета Samsung Exynos 9810. Разликата в производителността вероятно е незначителна, ако изобщо я има.

Оперативната памет е 8 GB във върховия модел, а мястото за данни - 512 GB, като може да достигне и цял 1 TB чрез microSD карта. Версията със 128GB идва с 6 GB RAM. Батерията на смартфона е с капацитет 4000 mAh (21% повече спрямо Note 8), което ѝ осигурява доста дълъг живот - до 25 часа непрекъснато гледане на видео с максимална яркост на екрана, например. С тези характеристики Galaxy Note 9 е истински звяр, което е нещо традиционно за серията.

S-Pen

Тазгодишният S-Pen за пръв път има Bluetooth връзка. Стилусът вече работи на батерии, което води до леко удебеляване и необходимостта от зареждане, разбира се. Последното не е кой-знае какъв проблем, тъй като 40 секунди зареждане ви осигуряват 30 минути работа - тоест зареждането протича много бързо. Също така можете да управлявате музиката, както и таймера за камерата например. За пръв път стилуса се продава и в различни цветове.

Камера

Камерата на Galaxy Note 9 е в голяма степен идентична с тази на Galaxy S9+ в хардуерно отношение. Тоест говорим за двойка 12-мегапикселови камери, като главната има леща с променлива бленда между f/1.5 и f/2.4, а вторичната е с бленда f/2.4. Предната камера е 8MP. Подобренията са главно в софтуерната част. 

Scene Optimizer: Изкуствен интелект идентифицира различните елементи на фотографията и ги класифицира в 20 категории, оптимизирайки изображението спрямо анализа. Samsung обещават зашеметяващи резултати.

Flaw Detection: Смартфонът ще ви извести, ако в снимката има някакъв дефект - примерно някой е премигнал, закрили сте обектива с пръст, снимката е замазана, или нещо друго.