Samsung най-накрая повдигна завесата от своя отдавна загатван сензор за камера с 200 MP ISOCELL HP2. Компанията каза в прессъобщение, че сензорът ще осигури „върховното изживяване с висока разделителна способност във водещите смартфони“.

Въпреки че Samsung не потвърди изрично в съобщението си, широко се очаква в Samsung Galaxy S23 Ultra да открием новия сензор. Времето на обявяването му също съвпада с предстоящото стартиране на събитието Galaxy Unpacked на 1 февруари.

И така, какво представлява новият ISOCELL HP2? Като начало той има 200 милиона 0.6-микрометрови пиксела в 1/1.3-инчов оптичен формат: размер на сензора, който се използва широко в 108 MP основни камери на смартфони. Samsung казва, че размерът гарантира, че премиум телефоните няма да се окажат с още по-големи издутини на камерата.

ISOCELL HP2 може да заснема изображения с 12.5 MP, 50 MP или дори пълната 200 MP резолюция, използвайки различни опции за комбиниране на пиксели. Samsung също използва AI, за да освежи 200 MP изображенията.

„Когато сте в слабо осветена среда, сензорът се трансформира или в 1.2 μm 50 MP или 2.4 μm 12.5 MP сензор за изображения чрез свързване на четири до 16 съседни пиксела. За по-пълно 8K видео, приблизително при 33 MP, HP2 превключва на 1.2 μm 50 MP режим, за да минимизира изрязването и да заснеме повече от сцената“, обяснява Samsung в прессъобщението.

Samsung също подобрява улавянето на светлина с новия сензор. Компанията използва нова технология Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG), за да намали нивата на бялото в ярко осветена среда. Samsung заявява, че технологията подобрява възпроизвеждането на цветовете и премахва излишната експозиция при ярка светлина.

HDR фотографията също получава тласък с функцията Dual Slope Gain на Samsung, която дигитализира данните за експозицията на всеки пиксел на две различни нива, за да събере ярки и тъмни данни при снимане в режим 50 MP. Сензорът също така е способен на по-бързо автоматично фокусиране в слабо осветена среда.


Снимка: Unsplash

Виж още: Софтуерът зад камерата на Galaxy S23 може да ви спечели с тези нови трикове