Samsung отрече обвиненията, че умишлено забавя старите си модели смартфони чрез софтуерни обновления. Срещу южнокорейската компания миналата седмица започна разследване от страна на антимонополните органи в Италия вследствие на потребителски сигнали. Доскоро в центъра на скандала беше само Apple, срещу която са повдигнати различни обвинения в редица държави за умишлено забавяне на по-старите модели смартфони. Samsung отрече да прилага тази практика още при първите обвинения срещу корпорацията от Купертино. Но сега ѝ се наложи да повтори тези твърдения заради разследването в Италия.

„Samsung не предлага софтуерни обновления, които да понижат работоспособността на продукта по време на пълния му жизнен цикъл. Ние си сътрудничим напълно с Италианския антимонополен регулатор, за да изясним напълно фактите по казуса в страната“, това обявиха от Samsung в официално изявление към медиите.  

Apple призна, че софтуерните обновления на по-старите модели iPhone влияят негативно на работоспособността на устройството заради износването на батериите. От компанията обявиха, че предлагат замяна на батериите за 29 долара. В същото време антимонополните регулатори в САЩ, Франция, Италия и от днес Южна Корея започнаха разследване за нарушаване на добрите практики на технологичния гигант. За момента Samsung е изправена пред подобно разследване само в Италия.

По принцип с напредване на времето смартфоните намаляват своята продуктивност заради износване на различните елементи. Проблемът при Apple е, че се предполага, че техните ъпдейти за iOS платформата са сложени умишлено, за да стимулират потребителите да закупят по-бързо ново устройство.