Въпреки че Samsung вероятно е най-известна с бизнеса си със смартфони, той не е основният двигател на печалбата на компанията. Тази титла всъщност принадлежи на бизнеса с производство на полупроводници - и Samsung има големи планове за тaзи сфера, които включват създаването на най-модерния мобилен чип в света.

Тази седмица корейският технологичен гигант разкри плановете си за разширяване на бизнеса си с производство на полупроводници, информира CNBC. Преди месеци стана ясно, че Samsung иска да започне да произвежда чипове по 2 nm процес до 2025 г., но сега получаваме нови подробности.

Според информацията компанията очаква да започне масово производство на 2nm процес за мобилни приложения през 2025 г. Оттам през 2026 г. тя ще се разшири до високопроизводителни изчисления, а през 2027 г. - до автомобилната индустрия.

Ако не сте запознати с терминологията, този нанометров процес се отнася до размера на всеки отделен транзистор върху полупроводников чип. Размерът е важен, защото означава, че повече транзистори могат да се поберат на един чип, което позволява създаването на по-мощни и ефективни чипове.

Например Snapdragon 8 Gen 2 на Qualcomm използва 4nm процес. Съобщава се, че Samsung вярва, че занапред ще са необходими по-усъвършенствани чипове.

Под високопроизводителни изчисления се имат предвид чипове за центрове за данни, предназначени за обучение и внедряване на приложения за изкуствен интелект. Тъй като изкуственият интелект става все по-разпространен, Samsung се стреми да се възползва от растежа на технологията.

Изглежда, че тези стъпки имат за цел да спомогнат да настигне водещия световен производител на полупроводници по договор - TSMC. По този път Samsung има да преодолява много трудности. Според Counterpoint Research през първото тримесечие на 2023 г. на TSMC се падат 59% от световните приходи на леярните за полупроводници, докато на Samsung се падат само 13%.

Освен това компанията заяви, че планира да работи по 1.4nm процес до 2027 г. Тя също така очаква да разшири капацитета си за производство на чипове, като открие съоръжения в Пьонгтаек, Южна Корея, и Тейлър, Тексас.

Снимка: Unsplash

Виж още: Z Flip 5 може да осигури голям ъпгрейд на камерата и батерията само чрез софтуер

 

Тагове: