Съобщава се, че Samsung работи по нов флагмански чипсет, който се очаква да се нарича Exynos 2400. Според изтичане на информация в Twitter SoC ще включва нов графичен блок, базиран на RDNA2, с 6WGP. То има четири пъти повече изчислителни единици от графичния процесор Xclipse 920 в Exynos 2200.

WGP означава "процесор за работна група" и е част от архитектурата RDNA, разработена от AMD. Един WGP обхваща 2 изчислителни единици в новото решение RDNA2, което означава, че получаваме общо 12. В същото време предишният графичен процесор имаше само 3CU. Очевидно неща като тактова честота и архитектура също ще играят роля за общата производителност, но е малко вероятно те да се променят драстично.

Samsung си партнира с AMD и разработчиците на игри, за да внедри технологиите за трасиране на лъчи в най-новите си чипове. Една от първите игри трябваше да бъде Diablo: Immortal за Android, но и до днес смартфоните, захранвани с Exynos 2200, не могат да работят с най-високата графична настройка на заглавието.

Според по-ранни доклади Exynos 2400 ще има 10-ядрен процесор с едно основно ядро Cortex-X4, два блока Cortex-A720 с по-висока честота, още три ядра Cortex-A720 с по-ниска тактова честота и четири енергоспестяващи ядра Cortex-A520.

Exynos 2400 може да захранва серията Galaxy S24, която се очаква да се появи в началото на следващата година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места

 

Тагове: