Samsung планира да започне да предлага собствените си чипсети Exynos на други производители на смартфони, съобщава Digitimes. С това компанията показва желанието си да има по-голяма част от чипсет пазара, където в момента е на четвърто място след Qualcomm, Apple и MediaTek. Според източници от сектора Samsung планира да продава чипове предимно за устройства от среден клас, с което ще се конкурира основно с MediaTek.

В момента пазарът за чипсети е доминиран от Qualcomm и MediaTek, като двете компании захранват почти всички Android устройства. Между тях е и Apple, но нейните чипове се използват само в собствените ѝ устройства, подобно на чипсетите на Huawei.

Плановете за експанзия на Samsung съвпадат с наближаващия старт на първите 5G мрежи, който се очаква през 2020 г. Това ще даде възможност на корейците да вземат пазарен дял както чрез устройства на други компании, така и чрез устройства Samsung.

Чиповете ще са предимно за устройства от среден клас.

Единственият производител, който е използвал Exynos чипове освен Samsung, е Meizu. Плановете на корейците обаче са за много по-агресивна стратегия през 2018 г., което повдига няколко въпроса. На първо място как ще отговори индустрията, но също така е интересно кои компании ще поръчат Exynos за новите си устройства. Със сигурност Apple и Huawei няма да са сред тях, но практически всички други на пазара са потенциални клиенти, тъй като нямат собствени чипове.