Нова система за свръхбързо зареждане на електрически автобуси преминава тестове в Швейцария. Името на системата е TOSA (Trolleybus Optimisation Systeme Alimentation). Тя позволява автобусите да бъдат зареждани в рамките само на 15 секунди, докато се намират на някоя от автобусните спирки по маршрута.

Към момента са монтирани няколко станции за зареждане на един от маршрутите в Женева в рамките на пилотен проект. Трасето, по което тече експерименталната програма, свързва градското летище с международния изложбен център в града. Когато автобусът спира на спирката, специална „ръка" с токоприемник се свързва със станцията за зареждане. Акумулаторът се зарежда за времето, през което пътниците слизат и се качват в автобуса. 4 минути зареждане са повече от достатъчно, за да може транспортното средство да тръгне отново по маршрута.

Дължината на автобуса е 19 метра. Той е способен да превозва до 135 пътника. Технологията за бързо зареждане на машината е разработена от специалисти на компанията ABB Group.