С наближаването на края на 2023 г. вниманието бавно започва да се насочва към компютърния хардуер за 2024 г. Това означава, че е време за слухове, а пускането на следващото поколение Blackwell на Nvidia все още е далеч, така че слуховете трябва да се приемат с известно недоверие. Но един от по-сигурните е, че картите с графичния процесор от висок клас GB202 ще разполагат с памет GDDR7 и може би по-малко достоверно - с 384-битова шина за паметта.

Често цитираният хардуерен профил @kopite7kimi по-рано предполагаше, че GB202 - който се очаква да бъде графичният процесор, захранващ вероятно наречения RTX 5090 - ще бъде с 512-битова шина, но сега kopite7kimi смята, че ще се придържа към 384-битова шина.

Тъй като до пускането на пазара на серията RTX 50 остава толкова много време, Nvidia вероятно все още не е фиксирала окончателната спецификация, но може да се предположи, че картите от следващо поколение на Nvidia и AMD ще включват GDDR7 памет в своите карти от висок клас.

GDDR7 се разработва от известно време, като Micron и Samsung се подготвят за производство с цел да доставят продукти през 2024 г. Миналия месец Samsung разкри някои подробности за своята GDDR7 памет. Тя ще се отличава със скорости от 32 Gbps в първата вълна, по-ниско работно напрежение и 50% по-малко енергия в режим на готовност. Въпреки че GDDR7 все още не е в серийно производство, може да се каже, че графичните карти от висок клас ще бъдат сред първите, които ще приемат тези нови чипове памет.

При равни други условия по-голямата пропускателна способност на GDDR7 компенсира нуждата от по-широка шина за паметта. Ако предположим, че от самото начало ще видим скорости до 32 Gbps, е възможна обща пропускателна способност от 1.5 TB/s при 384-битова шина. Това е с 50% повече от пропускателната способност, предлагана от 21Gbps GDDR6X памет и 384-битова шина на RTX 4090.

Други слухове за GB202 включват възможна чипсетна архитектура - макар и само за корпоративните версии на Blackwell, - голямо увеличение на броя на шейдърите и 3nm производствен процес.

С повече шейдърна мощ, архитектурни подобрения и 50% увеличение на пропускателната способност на паметта RTX 5090 със сигурност ще бъде абсолютно чудовище на графичен процесор. Ако приемем, че AMD обмисля да изостави пазарния сегмент на графичните процесори за ентусиасти, GTX 5090 със сигурност ще вземе короната за най-бърза графична карта и вероятно ще я задържи до 2026 г.

RTX 4090 вече е скъпа карта на базовата си цена от 1599 долара, но не бихме се изненадали да видим цена от 999 долара за RTX 5090.

Снимка: Nvidia

Виж още: Samsung бие Apple по нов параграф

 

Тагове: