Слуховете за Dimensity 9300 вече сочеха, че предстоящият чипсет за флагмански смартфон на MediaTek ще бъде достоен конкурент на Snapdragon 8 Gen 3, а сега изглежда, че ще има едно предимство, което никой в индустрията няма: поддръжка на следващото поколение LPDDR5T RAM.

С поддръжката на стандарта LPDDR5T Dimensity 9300 може да осигури ненадмината пропускателна способност на паметта от 9.6 Gbps, което я прави по-бърза от най-бързата LPDDR5X RAM, чиято максимална пропускателна способност е 8.5 Gbps. Въпреки това е вероятно предстоящият силиций на MediaTek да е обратно съвместим с по-старото поколение стандарт за памет, така че производителите, които искат да спестят големи разходи, вероятно ще използват LPDDR5X чипове в своите телефони.

Освен поддръжката на LPDDR5T RAM, Digital Chat Station сподели и други спецификации на Dimensity 9300, като според слуховете SoC ще се доставя със значително по-различна процесорна конфигурация от предстоящия си конкурент Snapdragon 8 Gen 3. Веднага след това се казва, че чипсетът от висок клас на MediaTek ще разполага с четири ядра Cortex-X4 и четири ядра Cortex-A720, без ядра за енергийна ефективност.

Тази уникална 8-ядрена конфигурация означава, че Dimensity 9300 може да победи Snapdragon 8 Gen 3 в многонишковите резултати, но същите ядра могат да се окажат ахилесовата пета на чипсета, тъй като липсата на ефективни ядра означава, че всеки смартфон или таблет с него може да изостане от Snapdragon 8 Gen 3 в осигуряването на обещаващ живот на батерията. Осемте ядра се допълват от графичния процесор ARM Immortalis G720, който също получава поддръжка за функции като трасиране на лъчи.

Макар че в публикацията в Weibo не се говори за ползите от получаването на поддръжка за LPDDR5T памет, се появи по-ранен слух, според който Dimensity 9300 ще бъде с 20% по-бърз от Snapdragon 8 Gen 2 в многоядрените резултати, но действителни цифри не бяха предоставени. Тъй като се твърди, че MediaTek ще пусне своя чипсет от най-висок клас преди Snapdragon 8 Gen 3, може да се натъкнем на повече подробности при представянето, включително предимствата на LPDDR5T, но засега препоръчваме да проявите търпение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Tecno Spark Go 2023 – какво предлага един бюджетен модел през 2023? (РЕВЮ)

 

Тагове: