Световната здравна организация призова за бдителност, след като няколко от държавите, които отпуснаха мерките за изолация, отбелязаха ръст на заразените с Covid-19. Това се случва точно когато и в САЩ вече планираха постепенното връщане към нормален начин на живот.

Китайският град Ухан, където се зароди пандемията през миналия декември, сега отбеляза първите си нови заразени, след като отвори врати в началото на април. Става дума само за 6 случая засега. 89-годишен мъж с проявени симптоми и петима с непроявени. Всички те живеят в един и същ блок. Тази новина бе достатъчна, за да притесни местните власти. Бе издадена заповед да бъдат тествани всички жители на Ухан в следващите 10 дни. Това са близо 11 милиона.

В същото време кметът на Сеул затвори всички ресторанти и барове в града само ден след като бяха отворени. Причината са 86 нови случая на Covid-19. Властите там са открили 29-годишен заразен мъж, който е предизвикал поне 54 нови случая, обикаляйки по дискотеки и барове. Това доведе и до забавяне на отварянето на училищата в Южна Корея.

Германия също отчете увеличаване на заразените след отварянето на повече предприятия. В САЩ на много места също започва разпускане на мерките. Не е ясно дали страната има капацитета да се справи с нова голяма вълна заразени. Според прогнозите на д-р Антъни Фаучи, лидер при експертите в инфекциозните зарази в САЩ и директор на Националния институт по алергии на страната, отварянето на публичните места „със сигурност ще доведе“ до нова вълна заразени.

Вижте още: Въпреки пандемията глобалното замърсяване продължава с нови антирекорди