Новият Windows 11 ще направи още по-трудно смяната на използвания по подразбиране браузър. В Windows 11 Microsoft ще промени начина, по който задавате приложение по подразбиране за различни задачи. Подобно на Windows 10, когато за първи път инсталирате нов браузър и го отворите, ще бъдете попитани дали искате да го зададете като основен за вас. Това обаче е единственият път, когато ще имате тази възможност да го направите толкова лесно. Освен ако не маркирате опцията Always use this app, браузърът по подразбиране никога няма да се промени и изглежда доста лесно да забравите това и просто да стартирате браузъра, който сте инсталирали само за да не видите никога повече опцията за избор.

Ако ви се случи това, начинът да зададете нов браузър по подразбиране е много по-объркан спрямо Windows 10. В Windows 11 промяната на програма по подразбиране става само като промените начина, по който по подразбиране се отварят свързаните с нея файлове. В случая с интернет браузърите това означава да промените начина за отваряне по подразбиране на HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP и HTTPS файлове.

Това е ненужно дълъг процес в сравнение с Windows 10, където бързо и лесно можете да променяте приложенията по подразбиране за достъп до интернет, имейл, музика, снимки, видео и др.

Както може да се предположи, конкуренти като Mozilla, Opera и Vivaldi незабавно изразиха притеснение от тази тенденция в Windows 11.

„Тези бариери са объркващи и изглежда са създадени само за да пречат на потребителите да изберат браузър, който не идва от Microsoft. Те знаят, че единственият начин да накарат хората да използват техните браузъри е да ги принудят“, казва Селена Декелман, старши вицепрезидент в Mozilla.

Снимка: Microsoft

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година