Както при всеки друг софтуер, трябва да внимавате откъде сваляте Windows 11. Mоже да бъдете неприятно изненадани, aко се доверите на източник, различен от официалната Windows Insider програма на Microsoft, тъй като в пакета се крие злонамерена програма.

Според експертите по киберсигурност от Kaspersky въпросният инсталационен файл се нарича 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe и е с големина 1.75 GB. Въпреки че на пръв поглед изглежда легитимен, по-голямата част от този пакет принадлежи на един-единствен dll файл с безсмислена информация.

Пакетът изобщо не инсталира Windows 11, а вместо това иска разрешение да свали втори .exe файл, който уж лансира като даунлоуд мениджър за Windows 11. Ако имате неблагоразумието да се съгласите на инсталацията, това ще направи компютъра ви дом на най-различни злонамерени приложения. Някои от тях са относително безвредни реклами, но други са вируси, експлойти и крадци на пароли.

Експертите предупреждават, че това не е единственият злонамерен Windows 11 инсталационен файл, който циркулира в мрежата. Ето защо трябва да използвате единствено Windows Insider програмата, за да получите достъп до последните предварителни версии.

Ако искате да пробвате Windows 11, но не ви се рискува с инсталация на ранна версия, другият вариант е да използвате виртуална машина.  

Снимка: Microsoft

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра