Ookla, създателите на Speedtest, проведоха тест за изтощаване на батерията при някои флагмански SoC от популярни марки като Qualcomm, Samsung, Google и MediaTek. Отличаваше се Snapdragon 8 Gen 2, който отбеляза най-ниско изтощаване на батерията от всички чипове, подложени на теста.

Snapdragon 8 Gen 2 е флагманският SoC от Qualcomm, който беше представен през 2022 г. и обновен през 2023 г. Когато е свързан към 5G, чипът регистрира изтощаване на батерията от 31%, което е с 10% по-малко от предшественика му Snapdragon 8 Gen 1.

От друга страна, Gen 2 регистрира изтощаване на батерията от 25% при работа с 4G LTE, което е със 7% по-малко в сравнение с Gen 1. Интересно е да се отбележи, че консумацията на батерията на Gen 2 при 5G е дори по-ниска от консумацията на батерията на Gen 1 при 4G.

Говорейки за Google, нейният чип Tensor G2 регистрира 38% изтощаване на батерията при активен 5G и 28% при 4G LTE. В същото време чипът Tensor от първо поколение се е отразил малко по-силно на батерията, като е изразходвал съответно 40% (5G) и 38% (4G LTE). Tensor G2 захранва различни наскоро пуснати на пазара устройства, като Pixel Fold, Pixel 7a и Pixel Tablet.

Dimensity 9200 на Mediatek се оказа вторият най-ефективен чип от всички с разряд от 34% при работа на 5G. Като цяло резултатите показват, че всички марки чипове, включени в теста за изтощаване на батерията, са направили подобрения в своите чипове.

Например Dimensity 9200 направи подобрение от 11% спрямо Dimentsity 9000 при изтощаването на батерията при 5G, което е най-високото сред всички тествани SoC. С подобрение от 8% Dimensity 9200 също така намали най-много разхода на батерията си при работа в 4G LTE.

"За да измерим изтощаването на батерията, идентифицирахме всички устройства, които записваха 100% ниво на батерията в сутрешните часове (6-12 ч.), и ги сравнихме с минималното им ниво на батерията в следобедните часове (12-18 ч.)", се казва в публикация в блога на Ookla.

5G е най-новото поколение клетъчни мрежи, което може да осигури пикова скорост на предаване на данни до 20 Gbps. Въпреки това с цялата тази скорост се намалява и животът на батерията, тъй като настоящите 5G мрежи са проектирани само за пренос на данни и не могат да обработват телефонни обаждания и съобщения.

Поради това смартфоните се свързват едновременно и с 3G или LTE мрежи, което води до по-бързо изтощаване на батерията. Известно е също така, че технологията 5G предизвиква смущения в оборудването на самолетите, което може да доведе до отклонения и закъснения при кацане при ниска видимост.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият телефон с 24 GB RAM и овърклокнат Snapdragon 8 Gen 2 е тук

 

Тагове: