Финалната селекция на Световните награди за фотография на Sony 2018 най-накрая бе обявена. Фотографи от над 200 държави са подали близо 320 000 фотографии по време на конкурса - най-големият брой кандидати към момента и с 40% повече от миналата година. Още по-интересно е, че на това издание петима българи бяха отличени от журито. Техните снимки са включени във финалната селекция и в Топ 50 на най-добри снимки в света в раздел Любители на конкурса.

Веселин Атанасов попада сред финалистите, който участва със зашеметяващ кадър на светлина, проникваща през високите дървета в Националния парк "Централен Балкан". 

Веселин Атанасов, България (категория Landscape)

В раздел Любители българското присъствие пък отбелязват Стоян Васев (категория Архитектура), Николай Алексиев (Пейзаж и Природа), Атанас Чулев (Пейзаж и Природа) и Георги Георгиев (Дива природа).

Съдиите останаха особено впечатлени от високото качество на подадените снимки в световен мащаб и умението, с което подбраните творби отразяват последните тенденции и виждане на съвременните фотографи. Международният обхват на участията допринася за невероятното разнообразие от кадри по отношение на жанр, стил и тема в 4-те конкурсни категории на Наградите – „Професионалисти“, „Любители“, „Младежи“ и „Студенти“.

Георги Георгиев, България (категория Wild Life)

Най-добрият фотограф от любителския раздел ще получи 5000 долара, а Фотограф на годината ще получи 25 000 долара. Sony ще награди и няколко избрани фотографи с грант от 7000 долара за финансиране на бъдещи проекти. Всеки победител от различните категории ще получи фотографско оборудване от Sony, а победителите от раздел Професионалисти ще бъдат наградени с полет до Лондон, за да присъстват на финалната церемония Sony World Photography Awards. На нея победителите ще бъдат наградени лично от журито на фестивала, а всяка снимка, достигнала финалната селекция, ще стане част от престижното изложение за фотографии в Somerset House, Лондон.

Николай Алексиев, България (катоегория Landscape)

 

Атанас Чулев, България (категория Landscape)