След дълго планиране и размисли най-накрая в ръцете си държите първия си “голям” фотоапарат. Вече имате идея и как да го използвате, за да снимате бързите обекти около вас, близките си хора, дори и самите себе си. Снимките ви носят несравнимо удоволствие и усещането, че съвсем скоро ще сте велик фотограф е по-силно от всякога. Време е обаче да излезете от комфортната си зона и да започнете да снимате големия свят, който ви чака навън.

За разлика от пътя, чиято основна задача е да служи за придвижване, улицата има много по-важна и разнообразна роля, която не се изчерпва с движението. Улицата е мястото, където хората се срещат, общуват, търгуват, показват новите си дрехи, вечерят, пийват по едно след тежък ден и създават истории за себе си и града си. Затова и улицата е основният носител на духа на всеки град и село, а снимането ѝ е сред най-спонтанните и предизвикателни жанрове на фотографията.

Освен много шансове за експерименти, уличната фотография ви дава богати възможности да опознаете техниката си, както и самите себе си като фотографи. Самата идея да снимате сред много хора, на улицата, където трябва да видите кадрите и нямате контрол над средата, често е некомфортна. Именно това е нестандартната ситуация, в която можете да научите много, докато опознавате родния си град по съвършено нов начин и в неподозирани до момента детайли. Най-интересното всъщност е, че опознавате себе си и собствените си граници за това да общувате с непознати.

Най-важният първи съвет за уличната фотография е да направите така че да мислите възможно най-малко за техниката и възможно най-много за снимките. Затова се подгответе за несъвършени кадри, които да трябва да пипнете впоследствие. Оттук произлиза съветът ми да снимате в RAW формат, така че да имате по-добра основа за обработка. От снимането в RAW пък произлиза съветът ми да снимате с автоматичен баланс на бялото, който лесно се променя при обработката на RAW файловете.

Поне в началото се доверете на автоматичния фокус, както и автоматичен избор на ISO.

Възползвайте се от автоматичните настройки на апарата си, като със сигурност заложете на автоматично фокусиране в конкретна точка или зона, която да местите лесно. Panasonic LUMIX GH5 има удобен джойстик, който се пада под десния ви палец, така че можете да местите фокуса, докато гледате през визьора, а ако снимате от екрана, можете да я преместите и с докосване. Бързият фокус е изключително важен, особено ако искате да снимате по-динамични ситуации. Затова и направете фокусирането възможно най-лесно и удобно за вас.

От базовите настройки, най-важната е тази за скоростта на затвора, тъй като не искате размазани от движението на ръката ви или обектите кадри. Затова при по-спокойни ситуации избягвайте скорости по-ниски от 1/125, а за по-динамичните ситуации е добре да не падате под 1/250. Другият ключов елемент е блендата, където решението зависи изцяло от кадъра, който целите. Ако снимате улични портрети със сигурност искате по-отворена бленда, докато в други ситуации това няма толкова голямо значение и можете дори да я оставите автоматична. Светлочувствителността също преоръчвам да оставите на автоматичен режим, като ограничите максимума според камерата си. При Panasonic LUMIX GH5 стойностите на ISO могат да стигнат до 25 600, като всичко до ISO 6400 можете да използвате напълно спокойно, без притеснения за силен цветен шум.

Подходът е изключително важен при уличната фотография.

Настройките обаче са само началото за уличната фотография, като подходът към снимането може да се окаже доста по-важен. Като цяло има два основни пътя, по които можете да поемете. Единият е да преследвате кадрите си, като не спирате да се движите и оглеждате за възможности и интересни персонажи. Другият вариант, който аз лично предпочитам, е търпеливото изчакване. При него намирате подходящ фон и изчаквате да се случи нещо интересно или да се появи обектът, който да “завърши” кадъра.

Натиснете снимката, за да видите пълна галерия

Най-често “обектът” ви ще бъдат хора, като гледайте да намирате по-интересни персонажи - деца, по-нестандартно облечени или възрастни хора. Бъдете готови да си говорите с непознати хора и не забравяйте да бъдете усмихнати, приветливи и любезни. Има малък шанс някой да не иска да го снимате или да се притеснява прекалено много, така че бъдете готови да покажете и дори да изтриете снимките си.

Хората обаче не изчерпват героите на града. Можете да снимате също животни или необичайни предмети, а градските пейзажи са нещо като отделен жанр, в който можете да задълбаете. Който и жанр да изберете, не забравяйте да снимате от нестандартни ъгли. Panasonic LUMIX GH5 е особено удобен за целта, благодарение на гъвкавия си екран. Много често някои скучни сцени погледнати от различен ъгъл могат да се превърнат във великолепни снимки.

Не забравяйте да се забавлявате докато снимате, независимо от ситуацията

Накрая, но не последно място - примирете се, че ще използвате софтуер за обработка на снимките. Причината е, че нестандартните ситуации ще ви принудят да правите несъвършени кадри - малко по-експонирани, с крив хоризонт или неточна композиция. Всичко това е напълно нормално, така че не се страхувайте да използвате Photoshop, Lightroom или друг софтуер, с който да направите базови корекции по снимките си. Също не забравяйте, че можете да използвате и мобилни приложения на телефон или таблет.

Стрийт фотографията със сигурност ще ви изкара от зоната ви на комфорт, което е и нейното най-силно качество. Независимо дали снимате в идеални условия, сред тълпи от приветливи хора или сте навън в мразовит и мрачен ден, не спирайте да снимате, да гледате за кадри и да се забавлявате.

Очаквайте следващите епизоди от видео рубриката ни за почти професионални снимки.