Цената на флаш паметта RAM (Random Access Memory) рязко намалява през 2023 г., но въпреки че според нов доклад за пазарно проучване тези дни са отминали, потребителите все още могат да извлекат ползи в дългосрочен план.

Пазарните анализатори от Trendforce прогнозират, че за разлика от цените през второто тримесечие на 2023 г., които са се понижили с между 13 и 18%, през третото ще има спад от най-много 8%.

Макар че всеки спад на цените на хардуера със сигурност е добре дошъл предвид (да използваме техническия термин) абсолютното състояние на икономиката, ентусиастите може да са разтревожени, че подобни ползи вече са обречени. Все пак има основателни причини за това и може би няма за какво да се притесняваме, докато гледаме напред към 2024 г.

Някои наблюдатели отбелязват, че компаниите забавят производството на DDR4, най-разпространения стандарт за оперативна памет, но също така предполагат, че тази тактика цели да създаде недостиг - икономическа приказка, стара като времето.

Възможно е обаче производителите да правят това поради свръхпредлагане на DDR4, както и да очакват някакъв нов катализатор, например пускане на продукт на пазара, който да стимулира покупките.

Дори да не сте икономисти, звучи логично, че ако производителите искат да изместят старата оперативна памет, със сигурност трябва да свалят цените повече? Чакането на някакво събитие, което да раздвижи нещата, също е малко безсмислено - компютрите се нуждаят от оперативна памет, така че не съм сигурен докъде ще доведе това.

Все пак остава фактът, че DDR5 - един зараждащ се стандарт с висока цена, която го прави до голяма степен достояние на заможни ентусиасти и геймъри от висок клас в момента - ще се бори да стане рентабилен за производство и закупуване, ако DDR4 RAM е по-лесна за получаване, така че намаляването на производството има смисъл.

И така, тъй като Trendforce прогнозира, че цените ще се повишат през 2024 г., сега може би е моментът да инвестирате, ако сте се въздържали до момента.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предвижда се iPhone 15 Pro Max да бъде по-скъп от предишния модел