Stillfront Group обяви, че е придобил българския гейм разработчик "Империя онлайн". Сделката е на стойност 10 млн. евро плюс опция за още 17.5 млн. евро през следващите пет години. Това е една от най-големите транзакции в българската гейм индустрия през последните години.

Коя е "Империя онлайн"

"Империя онлайн" е един от най-големите независими разработчици на видеоигри не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Компанията има издадени 25 заглавия с над 48 млн. потребители от целия свят. Най-известната игра е едноименната Imperia Online, която излиза на пазара в далечната 2005 г., като продължава да има своята вярна фенска база и до днес. Компанията има приходи за миналата година от 10.8 млн. лева и нетна печалба от 166 хил. лева. Служителите в "Империя онлайн" са над 55 души.

Българският разработчик е основан от Мони Дочев и Доброслав Димитров в далечната 2005 г. Първоначално под шапката на "Империя онлайн" се развиват различни инициативи, които впоследствие се отделят като отделни дружества. Това са академията за IT кадри "ИТ Таланти" и аутсорсинг фирмата за разработването на софтуерни продукти "Ъпнетикс" (бившата "Империя мобайл").

Сложната сделка и пари в перспектива

Stillfront ще плати първоначално само 10 млн. евро за "Империя онлайн", като половината от парите ще са кеш, останалите под формата на новоиздадени акции към чуждестранната група. Освен тях Stillfront може да плати допълнителни до 17.5 млн. евро в периода до 2021 г. Те отново ще са под формата на акции и кеш в съотношение 1:1, но ще са обвързани с финансовото представяне всяка календарна година. През 2019 и 2020 г. максимумът, който може да изплати компанията, е по 7 млн. евро. Това означава, че "Империя онлайн" ще запази статута си на сравнително независимо звено и резултатите ѝ през следващите години ще се отплатят щедро на досегашните ѝ собственици и акционери.

Купувачът

Stillfront Group се представя като "група от независими създатели, издатели и разпространители на гейм съдържание", които са обединени от целта да създадат най-голямата инди група в света. Преди придобиването на "Империя онлайн" тя се съдържа от девет сравнително автономни звена, които представляват досегашните компании, които влизат в нея. Централата на управление и отчет е в Швеция, а групата се търгува и на фондовата борса NASDAQ в САЩ. Повечето от разработчиците са фокусирани върху мобилни или браузър заглавия, което е и фокусът на разработка на българската фирма. Stillfront има приходи за периода януари-юни 2018 г. в размер на 329 млн. шведски крони (около 31.8 млн. евро), а нетната печалба 30.6 млн. крони (2.96 млн. евро).

Още от Social