Рано тази сутрин българско време полицията в градчето Сан Бруно, щата Калифорния, бе вдигната на крак след множество обаждания на спешния телефон 911. Локацията на произшествието е необичайна - тихият централен кампус на видео гиганта YouTube, но случката наистина е трагична.

Жена откри огън в седалището на YouTube в Сан Бруно, ранявайки трима души, преди да отнеме собствения си живот. Малко по-късно властите идентифицираха предполагаемия стрелец в централата като 39-годишната като Насим Агдам, живяла в калифорнийския град Ривърсайд.

Смята се, че 36-годишният мъж в критично състояние е приятелят на нападателката. 32-годишна жена е в сериозно състояние, а 27-годишна жена е по-леко пострадала. По непотвърдени данни жената е била със забрадка на главата, а атаката е станала в зона за хранене.

В централата на YouTube, филиал на Google, работят обикновено над 1000 души.

Към момента властите са категорични, че това не е терористичен акт, а по-скоро става въпрос за битов конфликт.

Инцидентът става броени дни след като YouTube обяви, че е въвела ограничения за видеозаписите с оръжие. Забранени са клипове за рекламиране на огнестрелни оръжия или на адреси в интернет, на които се предлагат такива оръжия или аксесоари за тях.

Веган, атлет и защитник на животните - това е профилът на 39-годишната Насим, която още е изявен критик на YouTube. В последно време тя гневно се възмущава от това, че компанията е започнала да филтрира нейни клипове, така че да не трупат нови гледания.

"Каналът ти ще расте само ако те го искат!!!!", пише тя, критикувайки политиката на демонетизация на сайта. В писанията си Насим определя YouTube като "диктатори", които се интересуват само от "краткосрочни лични печалби", и посочва, че платформата не дава глас на всички.

"Свободната реч не съществува", заключава жената в свой пост. Към момента каналът ѝ вече е премахнат.

Тагове: