Мобилните приложения вече са неизменна част от нашето ежедневие и ако до сега можехме да ги използваме основно на смартфони и таблети, то компаниите, които ги разработват сега обръщат вниманието си към автомобилния бранш, като следваща платформа за експанзия.

Предполагам сте чували за виртуалната клавиатура SwiftKey, която предоставя множество възможности за персонализация на вашите навици на писане и има страхотни нововъведения за предсказващо писане. Сега английската компания започва партньорство с автомобилния аудио производител Clarion, вграждайки виртуалната клавиатура в неговата AX1 Android базирана сензорна стерео система. В момента тя е на разположение само в Югоизточна Азия, но предстои да бъде пусната в продажба и в САЩ и Европа малко по-късно тази година.

От SwiftKey заявяват, че клавиатурата ще бъде активна по-подразбиране навсякъде в интерфейса на AX1. В AX1 са включени: уеб браузър за сърфиране, електронна поща и достъп до приложения, а също така се поддържа и 1080p Full HD видео възпроизвеждане на 6.5’‘ - инчовият сензорен дисплей.


Разработчиците на SwiftKey търсят нови възможности за растеж и автомобилът е благодатна почва за това. А след последната актуализация през октомври миналата година (SwiftKey 4.3), софтуера за писане вече поддържа множество форм-фактори и стилове, което дава възможност за прилагане в много видове устройства.

Коментирайки партньорството с Clarion, съоснователят на SwiftKey, Д-р Бен Медлок казва: "Ние вярваме, че новите свързващи технологии в колата, ще бъдат нарастваща тенденция през цялата 2014 и се очаква да достигнат мейнстрийма. Партньорството с една от най-модерните компании като Clarion, демонстрира нашият реален интерес в този вълнуващ сектор и показва нашата амбиция да станем водеща платформа за иновативна, персонализираща се технология." През 2013 SwiftKey се използва в повече от 100 милиона устройства в световен мащаб.

А знаете ли, че Google обяви Open Automotive Алианса, за да вгради своята Android платформа в автомобилите?