Индийският автомобилен производител Tata официално е новият собственик на Jaguar и Land Rover. Ford продаде двете си най-големи дъщерни марки за около $2,3 млрд. Tata беше основният наддаващ на търга в който Jaguar и Land Rover бяха обявени за продажба.

Според официалната информация Ford е загубил $2,7 млрд. миналата година и е под сериозната заплаха от банкрут. С продажбата на двете си най-големи дъщерни марки от Ford се надяват да постигнат финансов баланс и да се избавят от най-лошото. Land Rover и Jaguar разполагат с над 16 000 души персонал в британските заводи в Уест Мидландс и Мърсисайд.

От Tata съобщават, че сделката ще бъде финализирана до края на лятото. Много сме щастливи от факта че Jaguar и Land Rover ще бъдат важна част от нашия автомобилен бизнес - казват от фирмата. - Ценим много и двете марки и ще се стараем да съхраним и развием тяхното наследство и конкурентоспособност, напълно запазвайки техния стил.Целта ни е да поддържаме тяхното развитие, придържайки се към принципите си да позволяваме на нашите мениджъри и работници да използват опита и познанието си, за да осигурят успешен растеж на бизнеса."

Президентът на Ford , Алан Мюлали, е убеден, че брендовете ще продължат да процъфтяват под ръководството на Tata, съобщава BBC. Сега е времето, когато Ford трябва да се концентрира върху глобалното интегриране на марката като част от изпълнението на плана за създаване на силна компания (Ford Motor Company),която да осигурява положителен растеж за всички", добави той.

Компаниите обявиха, че няма да настъпят сериозни промени за работещите в Land Rover и Jaguar след финализиране на сделката.

Тагове: