Qualcomm, един от лидерите в производството на мобилни чипсети, очаква съвсем скоро на пазара да се появят смартфони, екипирани с камери, предлагащи резолюции до 192 мегапиксела.
Да, правилно сте прочели – 192! В момента дори DSRL камери от среден формат като Hasselblad H6D-50c и Fujifilm GFX 50S разполагат със скромните едва 50 мегапиксела. Редки експериментални изключения като разработения от Canon 120MXS пък могат да се похвалят „само“ със 120 мегапиксела.

Qualcomm обаче твърдят, че няма технологични пречки следващият ви телефон да сложи всеки от тези фотоапарати в малкия си джоб, тъй като разработваните от компанията чипсети без проблем могат да осигурят поддръжка на изображения с резолюция до 192 милиона пиксела.

Това е четири пъти повече от актуални модели като Honor View 20 или Xiaomi Mi 9.

При това от Qualcomm твърдят, че поддръжка за подобни нечовешки резолюции са по силите не само на върхови чипсети като Snapdragon 855, а и на бюджетни процесори от ранга на 660 и 670, които се използват от телефоните от среден и нисък клас.

Разбира се, това не означава, че още утре ще можете да си купите 192-мегапикселов телефон на цена под 150 евро, но прогнозите на Qualcomm са, че още до края на тази година ще видим на пазара устройства с поне 64 до 100 МР сензори!

Върна ли си Kando-то Sony? Колко буден е технологичният гигант днес?

Тагове: