Теленор стартира серия от практически тестове на 5G, като представи първия медицински преглед на пациент в България, извършен през новата технология. Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", който се намираше в централата на Теленор в София, и проф. д-р Диян Енчев, началник "Травматологичен комплекс" в болницата, който преглеждаше от своя кабинет.

Прегледа наблюдаваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. По време на събитието беше проведен първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас. Той се осъществи между Джейсън Кинг и Росен Желязков и известния български актьор Башар Рахал, които размениха идеи за следващите локации за 5G тестове.

Вижте още: New York Times с обширен материал колко опасна е 5G връзката

Това беше първият от серията практически 5G тестове под мотото "5G тестове за по-добро бъдеще", които Теленор ще извърши в България през следващите месеци, след като три седмици по-рано компанията получи тестови спектър. Посредством различни демонстрации телекомът ще изследва възможностите на новото поколение мобилна технология. Те ще бъдат специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата.

Демонстрациите на 5G технологията ще бъдат проведени освен в София и на редица други места из страната. Те ще са свързани с виртуална реалност, стрийминг на видео съдържание и гейминг и ще са публично достъпни. За целта Теленор ще използва оборудване на Huawei, което включва фиксирана и мобилна базова станция, която може да бъде транспортирана на различни локации.

Вижте още: Опасни или не, Gartner предрече кога 5G телефоните ще са по джоба на всеки

Тагове: