На пресконференция днес Tesla обяви, че новата версия на софтуера на Model S (7.0) ще добави широко очакваната възможност за самостоятелно шофиране. За тези възможности на автомобила на Tesla се заговори през миналата година, но компанията е имала нужда от допълнително време, за да настрои алгоритмите за автономно управление. Собствениците на Tesla Model S, намиращи се в САЩ, ще започнат да получават актуализацията от днес, а тези, които се намират в Европа и Азия, ще получат 7.0 през следващите седмици в очакване на регулаторни одобрения.

Все пак трябва да кажем, че тук не става дума за напълно автономно превозно средство в духа на Google автомобилите - основната особеност тук е автоматичното завиване (Autosteer), което ще задържа колата в пътната лента.

 

s

 

"Искаме хората да бъдат доста внимателни“, казва Илон Мъск и допълва, че не съветва хората да пускат волана, докато функцията е включена. Предстоящата версия 7.1 ще добави възможността за паркиране на автомобила в гараж.

Фактът, че Tesla казва на шофьорите да не свалят ръцете си от волана дори когато колата е в Autosteer режим, показва, че това не е функция, на която можете да се доверите на 100 процента: "Ако има инцидент, водачът на автомобила е отговорен", казва Мъск. Той също така отбелязва, че в крайна сметка ще трябва време, докато самостоятелно управляващите се превозни средства станат безопасни и надеждни, за да освободят изцяло водачите на тази отговорност.

Други характеристики на версия 7.0 включват Auto Lane Change, която автоматично ще премести колата в съседната пътна лента чрез докосване на мигачите и Autopark, където колата постоянно ще сканира за налични паркинги около пътя. Има и Automatic Emergency Steering и Side Collision Warning, които използват ултразвукови сензори и предупреждават водача, когато е необходимо.

Наличните Tesla автомобили едва ли някога ще станат напълно автономни, но Мъск казва, че неговата компания може да създаде такава кола в срок от три години, която ще позволи да се отпуснете напълно от точка А до точка Б.

 

Прочетете още: Илон Мъск разкри съществуването на Tesla Model Y