Рано тази сутрин (5 часа бъларско време) директорът на Tesla Motors Илон Мъск представи Model X – първия кросоувър на компанията. Новият Model X идва с врати, които се отварят вертикално, дизайн, който много наподобява Модел S, и има по-голямо вътрешно пространство.

Model X се предлага в два модела (с две цени): P90D Signature, струващ 132 000 щатски долара, и P90D Founder, струващ 142 000 щатски долара. Бъдещето не е евтино, но нека видим какво каза Мъск за новия Model X.

Да започнем с безопасността. Tesla Model X е най-безопасният автомобил в света: компанията дори заявява, че ще получи рейтинг на безопасност от 5 звезди – дори преди да е тестван. Активната безопасност е в основата на всичко това: автоматично аварийно спиране и избягване на странични сблъсъци. Аварийното спиране работи дори при висока скорост. Това става чрез камери, радари и дори 360-градусов сонар. Компанията обещава да актуализира превозното средство чрез софтуер с още повече функции, включително, автоматично паркиране.

Вертикално издигащите се задни врати на Tesla Model X са така проектирани, че могат да се отворят дори ако Model X е заклещен между два други автомобила (виж gif изображението). Ще са ви нужни само 30 см за отварянето им! Отделно от това сензорите, вградени във вратите, могат да открият височината на покрива, за да се преценят колко високо да се отворят. О, и тези врати се отварят автоматично, когато стигнете до тях.

 

s

 

Отвътре седалките се движат независимо една от друга за лесен достъп до задната седалка. Огромното предно стъкло почти достига главата на шофьора. Естествено, то е тонирано против слънчевите лъчи.

Централната конзола е заета от 17-инчов сензорен екран с навигация и мултимедийни функции.

Model X тежи 2267 кг. Това е първият SUV, който ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди с максимална скорост от 250 км. Вградената 90 кВтч батерията обещава пробег от 400 км с едно зареждане.

 

 

Прочетете още: Tesla Model X има защита от биологично оръжие

Тагове: