Изпълнителния директор на Tesla Motors Елън Мъск разкри повече подробности за една от амбициите на компанията да създаде самоуправляващ се автомобил.

Той ще се заеме с нелеката задача да създаде екип, да разработи и достави на хората своя система за автономен контрол в бъдещите модели на Tesla, и то в срок от три години. Това намерение бе споделено и пред вестник Financial Times, където Мъск изразява и мнението си, че създаването на напълно автономни автомобили може да бъде малко трудно за постигне точно сега - "трябва да бъдем в състояние да разработим системата на 90%, в срок".

 

Други по-големи автомобилни компании, като Mercedes, GM, Volvo и Continental, имат проекти за пълна или частична система за самоуправление, но те са все още в процес на разработване по технически и юридически причини. В това число влиза и проектът на Google за автономна кола.

 

Досега Tesla Motors изостава в областта за подпомагането на водача. В изцяло електрическия модел S липсват функции, които са все по-често срещани в луксозни автомобили, включително адаптивен круиз контрол, който използва радар, за да пази колата на разстояние от друго превозно средство, система за предупреждение за напускане на платното и т.н. А полуавтономни режими на управление са вече достъпни от Acura, Infiniti и Mercedes, които задържат превозното средство в своята лента, без нужда водачът да върти волана.

 

Заявката за автономно управление от Tesla в бъдещите си модели или дори в преоборудването на Model S цели получаване на предимство пред Nissan, Mercedes и Audi, които са обещали да направят напълно самоуправляващи се автомобили до 2020 година.

"Ще видите Tesla с напълно автоматизирана система за управление преди края на десетилетието“ – завършва Елън Мъск!

 

А знаете ли, че Елън Мъск иска да прекоси САЩ с Tesla Model S, и то само за 6 дни?

Тагове: