Автомобилните производители определено изпитаха трудности през последните няколко години. Освен множеството фактори като пандемия, инфлация, промяна на пазарното търсене и т.н. една сянка надвисна над тях и това беше (и донякъде все още е) присъствието на Tesla. Технологичният напредък при един от най-популярните брандове електрически автомобили все още е на ниво, трудно сравнимо с постиженията на останалите. Ето защо доказаните имена търсят посока, в която да поемат, стремейки се стандартните им автомобили да открият отличителната им характеристика, която да ги изстреля бързо напред.  
Може би Mercedes-Benz са поели във вярната посока - или поне така изглежда при представянето на E-Class 2024. Трябва да признаем, че компанията е подходила доста традиционно, що се отнася до дизайна, но от друга страна новата E-Class е пълна с интересни и усъвършенствани функции, които ще повлияят на останалата част от гамата - като селфи камера и вградени приложения за TikTok и Zoom. Всички те ще се възползват от звездата в шоуто - дуета на Superscreen, който комбинира големия стандартен централен сензорен екран с втори дисплей пред пасажера. За разлика от Hyperscreen на EQS клъстерът с цифрови измервателни уреди остава самостоятелен дисплей. Това най-вероятно се дължи на факта, че тук не са замесени множество процесори за различни функции. Според Mercedes новата му софтуерно фокусирана архитектура позволява много по-бързи потоци от данни и по-разширени актуализации. Менюто е опростено с цел по-лесно управление, а потребителите могат да персонализират повече от функциите на дисплея. 


Разбира се, стрийминг съдържанието е активно според съответните разпоредби, а в бъдеще се очаква да се активира системата Drive Pilot ниво 3 на Mercedes. В зависимост от оборудването на автомобила могат да бъдат монтирани селфи и видеокамери, а приложенията, които с лекота можете да откриете, са Zoom, уеб браузърът Vivaldi и дори TikTok. Също така част от технологичния пакет на E-Class при стартирането е порталът Zync, който включва над 30 различни стрийминг услуги, включващи спорт на живо, новини, игри и друго съдържание. 
Mercedes е инсталирал множество предпазни механизми, за да гарантира, че водачите на E-Class няма да бъдат разсейвани от екрана на пътника. Сензорната функция на екрана се активира само ако сензорите на пътническата седалка засекат пътник; в противен случай той действа като скрийнсейвър. Технологията за управление на двойната светлина действа като „визуален щит“, правейки екрана на пътника невидим за водача в зависимост от това какъв вид съдържание се показва. Селфи камерата пък проследява движенията на очите на водача, като взема предвид колко често и за колко време водачът гледа към екрана. Ако дисплеят се окаже фактор за вниманието на водача, то автомобилът има функция да затъмни екрана.  
Припомняме, че E-Class 2024 ще разполага с технология Dolby Atmos в допълнение към поддръжката на Spatial Audio чрез Apple Music. Звуковото изживяване се усилва допълнително чрез опционалната функция за звукова визуализация на активното осветление, която е разработена вътрешно от Mercedes. 
Собствениците могат да създават нови процедури за автомобила, като включване на отоплението на седалките и промяна на цвета на околното осветление или автоматично спускане на прозореца на водача, когато пристигате на работа по едно и също време всеки ден. 
E-Class също ще има редица зададени шаблони като един за „нощна среща“, който предлага романтична музика и оцветява осветлението в розово, а в бъдеще E-Class ще може автоматично да генерира свои собствени процедури за редовно използвани задачи с помощта на AI, докато автомобилът научава вашите навици. 
Новата E-класа ще бъде един от последните автомобили на Mercedes, задвижвани с гориво, тъй като марката смята да се ориентира единствено към електрически превозни средства до 2030 г. 

Снимки: Mercedes-Benz

Виж още: Mercedes се похвалиха, че са надминали Tesla по отношение степента на автономност