След години на очакване и интригуващ тийзър на WWDC 2020, най-сетне видяхме първият базиран на ARM архитектура Mac. Произведеният по 5nm технология ARM чип (SoC) разполага с 8 процесорни ядра и до 8 ядра на графичния процесор. Те са разделени на ядра с висока производителност и такива за ефективност, като Apple твърди, че те осигуряват най-добрата производителност на ват от всеки процесор на пазара, било то AMD или Intel. За да поставим този дизайн в контекст, настоящият A14 чип на компанията се отличава с 6-ядрен дизайн, като на разположение има само ядра с висока производителност.

Компанията споделя, че M1 може да осигури до два пъти производителността на традиционния компютърен процесор в корпус с термичния капацитет на MacBook Air. Той разполага вградена поддръжка за Thunderbolt 4 и USB 4, както и PCI Express Gen 4 и NVMe сторидж.

Apple успя да направи MacBook Air далеч по-добър преносим компютър по-рано тази година, благодарение на преработената му клавиатура, подобрени спецификации и по-ниската стартова цена. Но това беше само началото. В следващата версия Apple ще замени процесора Intel на MacBook Air със собствен M1 чип, обяви компанията днес. Само тази размяна би трябвало да направи Air много по-бърз преносим компютър - Apple твърди, че е по-бърз от 98% от компютрите, продадени през последната година. Също така няма да се налага да плащате повече за новия хардуер, тъй като MacBook Air все още ще започва от 999 долара (или 899 за купувачи от сектор образование).

Също така, компанията представи и обновен модел от професионалната серия на Macbook Pro - 13, оборудван с новия процесор. Според Apple, подобно на Air, също така предлага по-добра производителност на достъпната цена от 1299 щатски долара.

Apple ще пусне нова версия и на най-малкия си десктоп компютър. Компанията демонстрира ъпдейтнат Mac mini с новия чип М1, чиято начална цена е 700 долара. Предстоящият модел е сред първите устройства на Apple, които ще използват въпросния чип. Подобно на новия Масbook Air и другите Мас-ове с М1, следващият Мас mini ще може да пуска iPhone и iPad приложения.

Въпреки че все още нямаме официална дата за пускане на macOS Big Sur, Apple току-що сподели някои допълнителни оптимизации на платформата за новия чип. Като обобщение, Big Sur носи със себе си някои забележителни ъпдейти като преработен, персонализиран Център за управление, реорганизиран Център за известия и подобрения в Maps, Safari и Messages. Днес Apple заяви, че софтуерът е настроен да работи добре и на новия чип M1 на компанията. Подобно на други компютри, базирани на ARM, Apple заяви, че един Mac, използващи чипсет M1, също ще стартира бързо от изключено положение.

Анимациите също ще бъдат много бързи, отчасти благодарение на новата унифицирана архитектура на паметта, каза вицепрезидентът на Apple Крейг Федериги по време на днешната презентация. macOS Big Sur на машини с активиран M1 също ще използва правилните ядра за конкретни задачи - ядра с висока производителност за по-тежки задачи и високоефективни ядра за по-малко интензивни функции.

Снимки: Apple

Виж още: А1 подкрепя Военномедицинска академия в борбата срещу COVID-19 с над 3300 бързи теста за антитела

Тагове: