Пет години софтуерни актуализации са почти максимумът за това, което повечето телефони с Android предлагат, като най-вече Google и Samsung изпълняват това обещание. Но се оказва, че смартфон, пуснат през 2015 г., все още получава актуализации, побеждавайки някои от устройствата от сериите Galaxy и Pixel.

За съжаление FairPhone обяви на уебсайта си, че неговият седемгодишен FairPhone 2 вече няма да получава актуализации след март 2023 г. Компанията отбеляза, че тази продължителна серия от актуализации е надхвърлила първоначалната ѝ цел да доставя между три и пет години поддръжка.

„През март 2023 г. ще споделим финална софтуерна актуализация на Fairphone 2 за Android 10. След като тя бъде инсталирана, потребителите могат да продължат да използват устройството си както обикновено“, обясниха от компанията. „Въпреки това по отношение на софтуерната поддръжка това ще бъде последната актуализация. Ако има софтуерна грешка, която потребителите се надяват да бъде коригирана, това вече няма да се случи.

Компанията също така отбелязва, че устройството ще стане по-несигурно с течение на времето и че няма да може да има решение за сериозни уязвимости. Добавя се, че „критични за сигурността“ приложения като банкови приложения може да не работят според очакванията.

FairPhone 2 дебютира с Android 5.1 Lollipop през 2015 г., но компанията най-скоро актуализира устройството до Android 10 през март 2022 г. Това не беше лошо постижение, като вземете предвид, че чипсетът Snapdragon 801 в устройството дори не поддържа Android Nougat.

Във всеки случай FairPhone предлага и ваучер от 50 евро, ако рециклирате своя FairPhone 2 преди 31 март.

Снимка: FairPhone

Виж още: Какво да очакваме от смартфоните през 2023?