Поредният съдебен процес за Twitter се задава на хоризонта. Този път иронията е, че той е иницииран от бивши служители на Twitter, сред които бившият главен изпълнителен директор Параг Агравал, бившият ръководител на правния отдел Виджая Гаде и бившият финансов директор Нед Сегал. Причината? Предполагаеми неплатени съдебни обезщетения. 


В иска, подаден в Канцлерския съд на щата Делауеър, се твърди, че Twitter трябва да плати над 1 млн. долара на бившите ръководители за правни разходи, които са направили, докато са били в компанията, за да отговорят на исканията на Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите. 
"С този иск се иска ускорено решение, с което ответникът да бъде задължен да изпълни задълженията си за авансово изплащане на съдебни такси и разходи, свързани с текущи съдебни спорове и разследвания", се казва в иска. 
В документа се изброяват редица съдебни битки и правителствени разследвания, в които въпросните изпълнителни директори са участвали през годините като ответници. Ищците многократно са писали до Twitter с искане за възстановяване на разходите, но в отговор са получили само разписки за потвърждение.  
В исковата молба се казва, че Twitter "е нарушил споразуменията [със служителите] и е в разрез с правилника", като не е платил на бившите служители. 
Агравал, Гаде и Сегал бяха уволнени през октомври, след като Илон Мъск пое Twitter. По това време Bloomberg съобщи, че тези изпълнителни директори са имали пакет за напускане в размер на повече от 100 млн. долара. Впоследствие Twitter стана обект на множество съдебни дела от бивши служители и изпълнители, които твърдят, че компанията ги е уволнила без подходящо предизвестие, и от няколко доставчици, които обвиняват компанията, че не плаща сметките навреме. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Колко струва новият алгоритъм на Twitter?