Видео, за което се твърди, че показва неиздавана версия на Android за обикновени телефони, изтече в интернет. 9to5Google съобщава, че видеото показва телефон на Nokia и на него се вижда, че потребителят активира Google Assistant, както и превърта екрана за избор на приложение измежду други приложения и услуги на Google.

За пръв път се заговори за работата на Google по Android за прости телефони по-рано тази година, когато 9to5Google откри препратки в сорс кода на Chromium към нов режим "без докосване" за браузъра на Google, предназначен за устройства без сензорен екран. По-късно се появиха снимки на екрана, които подсказват, че този безконтактен режим е предназначен за мобилни телефони. Въпреки това по-рано този месец Google изглежда премахна този код, което ни навежда на мисълта, че компанията се е отказала от плановете си.

Освен приложения като Google Maps, YouTube и Facebook прототипното устройство изглежда също има инсталирано приложение, наречено Proxx, което се явява клонинг на Minesweepеr, който Google представи по-рано тази година на своята I / O конференция. Приложението е имало за цел да покаже как да бъдат създавани приложения, които после може лесно да бъдат скалирани от настолни компютри до телефони.

Екранът за настройки на устройството определя версията на Android, като 8.1 и описва телефона като Iron GAFP, което 9to5Google предполага, че може да означава Google Android Feature Phone.

Без официално потвърждение от Google, че нейната операционна система за "прости" телефони съществува на първо място, е трудно да се разбере защо може да е преустановила работа по нея. Въпреки това миналата година компанията инвестира 22 милиона долара в KaiOS, алтернативна операционна система, базирана на прекратената операционна система Firefox. Уебсайтът на KaiOS изброява работа с повечето от основните приложения, които се виждат в изтеклото видео, включително Google Maps, YouTube, Facebook и Google Assistant.

Тагове: