Според Марк Гърман от Bloomberg актуализацията на iOS 17, която Apple планира да покаже през юни, ще включва няколко нови функции, свързани със здравето. Ще има такава за проследяване на настроението, а освен това Apple планира да пренесе приложението Health за първи път на iPad.

Приложението Health не е ново, но то е достъпно единствено за iPhone, което може да се промени с пускането на iOS 17. Версията му за iPad ще предостави на потребителите повече пространство на екрана за преглед на здравни показатели, резултати от електрокардиограми, рецепти, лабораторни изследвания от лекари и др. Целта на Apple е да подобри популярността на приложението в здравните заведения, където таблетите се използват широко.

В допълнение към въвеждането на приложението Health в iPad Apple планира да представи нов тракер за емоции, който ще позволи на потребителите да следят настроението си, да отговарят на въпроси за деня си и да преглеждат резултатите във времето. В бъдеще може да се използват алгоритми, които да определят настроението на потребителя чрез начина му на говорене, това, което е написал, и други данни, но Apple ще започне с проследяване на настроението.

Функцията за проследяване на настроението, която Apple има предвид за приложението Health в iOS 17, ще бъде отделна от приложението за водене на дневник, за което се появиха слухове миналата седмица. Според Гърман тази опция не е здравна функция, а вместо това ще служи като разширение на услугата Find My и други функции за местоположение.

Приложението Health също така ще получи опции за управление на състоянието на зрението, например късогледство. Както се говореше по-рано, AR/VR шлемът, по който Apple работи, ще включват функции, насочени към здравето, като например приложение за медитация, което ще води потребителите през успокояващи медитации.

През следващата година Apple ще разшири своите здравни предложения с нова услуга за здравен коучинг. Наречена с кодово име Quartz, услугата, базирана на изкуствен интелект, ще помага на потребителите да се упражняват, да подобряват хранителните си навици и да предприемат стъпки за подобряване на съня си. Услугата ще използва данни от Apple Watch, за да прави персонализирани предложения и да създава персонализирани програми за тренировки, като Apple планира да събира месечна такса. Въпреки че услугата е планирана за 2024 г., Гърман предупреждава, че тя може да бъде "отменена или отложена".

Други важни бъдещи планове в областта на здравеопазването включват мониторинг на кръвното налягане за Apple Watch и неинвазивен мониторинг на глюкозата - и двете функции, върху които Apple работи от много години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Може ли бивш дизайнер на Apple да направи телефоните ненужни? (ВИДЕО)