Не можем да отречем, че Apple играе основополагаща роля в историята на смартфоните. И би било доста трудно да си представим, че компанията би поела в посока, която може да измести емблематичния iPhone. Въпреки това възможността до няколко десетилетия да се появи устройство, което да направи смартфоните ненужни, все пак е в списъка с вероятности. Мнозина анализатори спекулират, че именно това е причината Apple да подходи към своя AR проект с повишено внимание. В същото време можем само да гадаем какво ще е бъдещето и да оставим опитите на смели компании - като например проекта на Humane. Интересното е, че зад това име стоят две ключови фигури от близкото минало на Apple - бившите софтуерен директор на Apple Бетани Бонджорно и ръководителят на дизайна Имран Чаудри. Чаудри е работил в Apple повече от две десетилетия (1995 - 2016 г.) и е бил част от Human Interface Team, докато Бонджорно е отговарял за софтуерното инженерство на iOS и Mac от 2008 г. до 2016 г.  


Humane най-просто може да бъде описан като лазерен проектор, който създава виртуален дисплей върху длан или върху друга повърхност. В горната част на устройството има и камера, като се предполага, че има и допълнителни сензори. За това свидетелства опцията за гласови команди, понеже жълт индикатор свидетелства активност, а просто докосване до тялото може да позволи бърз достъп до функциите на устройството. Най-удивителното е, че то наподобява значка, което кара феновете на Star Trek да потръпнат от удоволствие. Има само няколко проблема: това е прототип и съответно не е ясно дали въобще ще има масово производство, каква ще бъде цената или пък дори лек намек за каквито и да било срокове.  
Все пак идеята да се прочете нотификация или да видим кой ни търси, без да е необходимо да изваждаме устройството от джоба си, а просто да мръднем ръката си и информацията да се прожектира, е изключително впечатляваща. Така че е най-добре да се въоръжим с търпение.  

Снимки: YouTube

Виж още: AR/VR шлемът на Apple изумява в предварителните тестове