Тридесет месеца след като беше стартиран строежът на най-огромната фабрика за батерии в света в Невада (САЩ), Tesla обяви, че гигафабриката вече е произвела първите си батерии. Те са 2170 на брой и ще се поставят в Tesla Powerwall 2 и PowerPack 2, но могат да се използват и за Tesla Model S, Model X и предстоящия Model 3.

Според плана на Tesla през 2018 г. съоръжението ще произвежда 35 гигаватчаса годишно под формата на литиево-йонни акумулаторни клетки, достатъчни за вграждане в 500 000 Model 3s. В крайна сметка планът е да се достигне числото 150 GWh, което е достатъчно за 1.5 милиона автомобила.

Заводът се изгражда на етапи, а от юли до сега площта му е нараснала почти двойно, като до момента е изградена едва 30 процента от цялата фабрика.

Автоматизацията при производството на батерии и огромният мащаб са от критична важност за Tesla, която има нужда да намали разходите, за да може в крайна сметка да намали и цената на автомобилите, които така ще достигнат до по-широк кръг потребители.

Заводът също така ще създаде много нови работни места - 6500 души ще работят в цялата фабрика, а по изчисления в околността ще се създадат още 20 000 до 30 000 работни места. Това, разбира се, ще е от голяма полза и за икономиката в САЩ.

 

Прочетете и това: BMW, Intel и MobilEye ще разработят мащабируема архитектура за самоуправляващи се коли