Технологиите, които досега се явяваха атрибути само за компютърните игри като Gran Turismo или Forza, в скоро време ще станат неизменна част от живота ни, който прекарваме зад волана на автомобила. Своето виждане относно тези възможности демонстрира компанията Jaguar Land Rover с помощта на разработената от нейните специалисти система за допълнителна реалност Virtual Windscreen, която проектира цялата необходима информация за водача на предното стъкло на автомобила и му оказва помощ при маневриране или в случай на възникване на непредвидена ситуация.

 

Освен ключовата информация като скоростта на движение, режима на работа на някои ключови възли на автомобила и навигационните данни системата Virtual Windscreen подсилва или добавя изображението на пътната маркировка, правейки я по-добре видима за шофьора. Освен това системата може да изведе на предното стъкло изображение на виртуален автомобил, изпълняващ маневри в същия порядък, който системата препоръчва за изпълнение на водача на реалния автомобил.

Въпреки че системата изглежда по-скоро като забавна компютърна игра, нейното използване може да окаже положително влияние на безопасността на движение, особено в случаите, когато зад волана се намира млад и неопитен шофьор. Virtual Windscreen позволява да се избавим от централното и задните огледала, заменяйки ги с камери и виртуални екрани, изображението от които отново се показва на предното стъкло. За осигуряване на взаимодействието със системата са налице множество „триизмерни инструменти“, свързани с технологиите за проследяване положението на главата и положението и движението на очите, което позволява на водача да вижда винаги ясно и детайлно изображение на предното стъкло.

Взаимодействието на системата с водача се осъществява на ниво жестов контрол и движението на човека. Вместо да търси и натиска различни бутони или други елементи за управление, за включване на светлините и габаритите например или пък за включване на музиката, шофьорът ще трябва само да помаха пред съответния датчик, който има радиус на действие 15-20 см.

Според думите на представител на компанията Jaguar всички технологии, необходими за реализация на концептуалната система Virtual Windscreen, вече са налице или се намират в стадий на разработка. Някои от основните и функционални части на системата ще се появят в съвсем близко бъдеще, а изцяло завършената система ще се появи на бял свят в близките няколко години.