Шведският автомобилен концерн Volvo вчера представи първия си лек автомобил, работещ с електрически ток.

Volvo, в сътрудничество с компаниите Vattenfall, Saab Automobile, ETC и шведското правителство, създадоха съвместно предприятие, което ще прави изследвания в областта на новите хибридни технологии, използвани в автомобилите.
Очаква се, че в следващите 5 години страните участнички в предприятието, ще инвестират в него 11 милиона шведски крони, съобщава електронното издание CyberSecurity.

Volvo C30 ReCharge Concept работи с акумулатор и хибриден двигател.
Според производителя колата може да работи и с традиционно гориво, като тестовите изпитания са показали, че Volvo C30 ReCharge Concept изхвърля с 65% по-малко въглероден двуокис, отколкото масовият вариант С30, работещ с бензин.

Акумулаторът се зарежда директно от обикновен контакт, а по време на пътуването колата работи с една от разновидностите на новия 1.6-литров двигател Flexifuel.

Засега Volvo не дава точна информация кога ще започне производството на автомобили, задвижвани с водород и електроенергия.
По думите на изпълнителния директор на Volvo Car Corp, Фредерик Арп обаче, дотогава компанията ще продължи да усъвършенства бензиновите и дизеловите си двигатели, за да намали вредните емисии въглероден двуокис до 120 грама на километър пробег.

Тагове: