Премиерата на Samsung Galaxy Note 9 предстои този четвъртък, 9 август. Неизвестните около смартфона са доста малко на този етап, което ни кара да се съмняваме, че ще има изненади на събитието. Ето всичко, което знаем за флагманския модел на този етап.

Дизайн

Визията на Galaxy Note 9 остава в голяма степен непроменена спрямо предшественика му, като има лека промяна в теглото заради увеличения капацитет на батерията. Това не е знак, че Samsung са се изчерпали, а по-скоро последна възможност да рафинират успешния дизайн на смартфона, преди да настане време за радикални иновации като сгъваеми устройства.

Запазени са 3.5 мм жак за слушалки, слотът за стилуса S-Pen, а скенерът за пръстови отпечатъци вече се помещава точно под хоризонтално разположената двойна задна камера със светкавица и сензор за сърдечен ритъм. Що се отнася до цветовете, за момента Galaxy Note 9 е показван само морскосин, а стилусът за пръв път е в цвят, различен от този на телефона - в случая жълт. По всяка вероятност смартфонът ще има и още разцветки. Добре, със сигурност ще има още разцветки.

Можете ли да отгатнете кой е Galaxy Note 8 и кой е новия Note 9?

Можете ли да отгатнете кой е Galaxy Note 8 и кой е наследникът му?

Екран

Galaxy Note 9 пристига с 6.4-инчов Super AMOLED Infinity дисплей, който по всяка вероятност ще оглави класацията на DisplayMate за най-добър мобилен екран и тази година. Вместо модерния прорез екранът има изтънени странични рамки, с които изглежда доста добре.

Хардуер

Galaxy Note 9 ще работи с чипсетите Qualcomm Snapdragon 845 в по-голямата част от света, докато на други места ще бъде продаван с чипсета Samsung Exynos 9810. Разликата в производителността вероятно ще е незначителна, ако изобщо я има. Оперативната памет ще бъде до 8 GB във върховия модел, а мястото за данни - до 512 GB, като може да достигне и цял 1 TB чрез microSD карта. Батерията на смартфона е с капацитет 4000 mAh (21% повече спрямо Note 8), което ѝ осигурява доста дълъг живот - до 25 часа непрекъснато гледане на видео с максимална яркост на екрана. С тези характеристики Galaxy Note 9 се очертава като абсолютен звяр, което е нещо традиционно за серията.

S-Pen

Говори се, че тази година S-Pen ще бъде с Bluetooth връзка. Това ще позволява на потребителите да използват аксесоара като безжичен говорител. Може би ще се наложи стилусът да работи на батерии, което неизбежно ще доведе до удебеляването му. Другата възможност е освен с Bluetooth и говорител S Pen да разполага и с микрофон. По този начин притежателите на Galaxy Note 9 ще могат да извършват обаждания през аксесоара, стига той да се намира близо до смартфона. Също така ще можете да управлявате музиката, както и таймера за камерата например.

Една интересна спекулация твърди, че потребителите ще могат да „пишат“ на лист хартия с S Pen. Тъй като дигиталният стилус няма мастило, думите, „написани“ на хартия, ще се появяват само на екрана на Galaxy Note 9.

Камера

Очакванията са камерата на Galaxy Note 9 да е идентична с тази на Galaxy S9+ в хардуерно отношение. Тоест говорим за двойка 12-мегапикселови камери, като главната има леща с променлива бленда между f/1.5 и f/2.4, а вторичната е с бленда f/2.4. Подобренията ще бъдат главно в софтуера. Освен по-качествени снимки Samsung подготвят още едно нововъведение.

През февруари, заедно с дебюта на двойката Galaxy S9 и S9+ компанията анонсира нов Super Slow-Motion режим, който позволява да снимате видео в 960 кадъра в секунда при 720р резолюция. Интересната функция обаче може да продължи само 0.2 секунди при този брой кадри в секунда. Изглежда сега южнокорейският гигант иска да подобри нещата и да позволи на Galaxy Note 9 да снима 0.4 секунди видео на повече кадри в секунда - т.е. двойно повече спрямо това, което е възможно сега.

Други екстри

Като бонус към предварителната поръчка на Note 9 ще получите еквивалента на цели 150 долара (15 000 V-Bucks), които можете да похарчите като дигитална валута в света на играта Fortnite. Говори се, че хитът на Epic Games ще се задържи като ексклузивен за новия Galaxy Note и таблета Galaxy Tab S4 за период от 4 месеца, но тази информация все още е непотвърдена.

Цена

За добро или за лошо качеството винаги има своята цена, а тази на Galaxy Note 9 се очаква да бъде сериозна. Говори се за около 1210 щатски долара за варианта с 512 GB памет, а базовият модел със 128 GB пространство ще коства около 977 щатски долара в родната му Южна Корея. Началната цена за Европа се спряга като 1050 евро, като максималната се очаква да удари 1250 евро.

Базирайки се на слуховете за различни умни устройства, възможно ли е в четвъртък да видим повече от една премиера? Това, което вкарва нотката на съмнението, е предстоящото технологично изложение IFA 2018, което ще се проведе в края на август в Берлин. Традиционно на него виждаме новия умен часовник на Samsung. Тази година спекулациите за умен говорител са все по-чести и сериозни, а не трябва да забравяме, че Samsung е собственик на аудио майсторите от Harman. Възможно ли е тази година умният часовник да направи своя дебют с новия Galaxy Note 9, а за IFA 2018 да останат друг тип устройства? Честно казано, малко вероятно, но вярваме, че на 9 август ни очакват изненади. Ще разберем съвсем скоро.