През последните няколко години производителите на смартфони се надпреварват кой ще предложи най-удачния начин за премахване на прореза. Патент на Xioami показва най-екстравагантния начин, който сме виждали досега. Екран, който се върти. Буквално част от него се завърта около оста си.

Патентът е забелязан от Tiger Mobiles. Патентован е директно от Xiaomi и шансът да бъде приложен в бъдещ продукт е съвсем реален. Той показва смартфон, който няма прорез, а когато искате да си направите селфи, горната му част се върти на 180 градуса.

Това означава, че един комплект камери ще бъде използван винаги. Това е добра новина за селфи ентусиастите, понеже те определено ще са с по-добро качество. Когато се завърти дисплеят, горната част би могла да служи за дисплей отзад... ако на някого му потрябва за нещо.

И преди сме виждали смартфони с въртящи се камери (Samsung Galaxy A80, Asus Zenfone 6), но никога нещо подобно. Все пак това е нож с две остриета, тъй като движещите се части има по-голям шанс да се повредят. Те изключват и опцията за водоустойчивост, понеже тялото на телефона няма как да е херметически запечатано.

Вижте още: Смартфон с 200 МР камера? Почти...