През последните няколко месеца социалните платформи като YouTube са под натиск да правят повече, когато става дума за хостване на съдържание, подтикващо към насилие и терористична пропаганда. В статия на Financial Times YouTube е очертала четири нови стъпки, които предприема, за да се изправи срещу екстремистката дейност в своята платформа.

В статията Кент Уокър, старши вицепрезидент и главен съветник на Google, пише, че YouTube е работила с различни правителства и правоприлагащи органи, за да открива и отстранява такова съдържание и е инвестирала в системи, които помагат за изпълнение на тази задача. Но въпреки тези усилия, той признава, че трябва да се направи повече - и то бързо.

Първата стъпка е разширяване на автоматизиранитете системи за по-добро идентифициране на терористично съдържание, използвайки машинно обучение за по-бързото му откриване и премахване.

Компанията също така ще разшири своя списък с доверени потребители, сигнализиращи за нарушаване на правилата на общността. Уокър отбелязва, че YouTube е увеличила почти двойно размера на програмата "чрез добавяне на 50 експертни НПО от 63 организации, които вече са част от програмата", за която Google ще предостави допълнителни пари за безвъзмездна помощ. Тези усилия ще позволят на компанията да се възползва от специалните групи и да се насочат към определени видове видеоклипове, като например самонараняване и тероризъм.

Третата стъпка е да се скриват видеоклипове, които имат някаква форма на подстрекаване към тероризъм, като за тях няма да могат да привличат приходи от реклами.

И накрая компанията ще вложи повече усилия в борбата срещу радикализацията. Хората с екстремистки убеждения ще бъдат пренасочвани към антитерористични видеоклипове, които да променят мнението им за нещата.

Уокър обяснява, че YouTube работи в партньорство с компании като Facebook и Twitter за разработване на инструменти и техники за подпомагане на антитерористичните усилия в онлайн пространството.

Тагове: