Живеем във времена, в които свързаността с интернет може да се причисли към основните човешки права (на някои места всъщност това вече е факт). Съответно бързината на връзката винаги ще бъде от значение. Преди почти десетилетие Google предложиха да бъде направено подновяване в ядрото на интернета за обществено ползване. Internet Engineering Task Force (IETF) - организацията, която отговаря за установяването на интернет стандартите - е дала зелена светлина ветеранът от 1974 година TCP да бъде подменен с протокола за подаване на данни QUIC.

 

Разбира се, QUIC не е нещо чак толкова ново: той беше внедрен в Google Chrome още през 2013 година, а след 3 години тестване в различна среда той бе представен за разглеждане и пред IEFT. 

В статия, публикувана през 2017 г., Google заявява, че QUIC е способен да подобри с 8% скоростта на зареждане на резултатите в търсачките (при тестване на настолни компютри), както и да намали времето за буфериране на YouTube с до 18% (и е възможно тези цифри да са още по-впечатляващи днес). Уебсайтовете и услугите, които използват криптирани връзки, също се очаква да се радват на особено значително увеличение на скоростта.  
Преминаването от TCP към QUIC обаче няма да е лесна задача, тъй като голям брой съществуващи услуги са изградени около по-стария протокол. По тази причина е малко вероятно промяната да се случи бързо и неусетно. Вместо това се очаква новият стандарт да бъде възприет предимно от големите технологични компании, които да бъдат последвани постепенно и от останалите.  

Снимки: Unsplash

Виж още: A1 стартира първата услуга в страната за фиксиран интернет през 5G мрежа – Net Box Unlimited