Абсолютно никой не може да свикне с бавната интернет скорост - дори и да няма други опции, чакането е наистина непосилно. Доставчиците се опитват да ни привлекат като техни клиенти посредством всякакви трикове, но има ли нещо, което реално зависи от самите нас? Ето няколко съвета за потребителите, които са избрали Windows 10 ОС:


На първо място трябва да проверим кои програми работят в конкретния момент - всяка отворена страница или стартиран процес на заден план “черпи” щедро от скоростта ни. За да проверим какво се случва, трябва да изберем Start менюто и да кликнем Settings (същия ефект се постига и с комбинацията Win+I). В Network&Internet проверяваме списъка на Data Usage и ако има някоя нежелана програма, подпъхнала се там - просто да я спрем.

Можем да надникнем и в Privacy, където да проверим какви настройки са зададени за
Background Apps. Списъкът може да е наистина дълъг, ето защо можете да изпробвате как ще работи компютърът, ако просто спрете всичките, благодарение на опцията под Let apps run in the background.  

 


Друга настройка, която е сравнително непозната, е Metered Connection. Тя отново е в
Network&Internet, но този път се е “скрила” в Properties. Препоръчително е тя да бъде
изключена и ако не е - просто действайте.

Ако описаните стъпки не са допринесли особено много за повишаването на Upload/Download скоростта, можете да изпробвате и варианта да не разчитате на Wi-Fi мрежа, а просто да се завърнете към интернет свързаност чрез кабел. Но това май не е за всеки.

Последното предложение от специалистите е да превключите към Open DMS.
Предупреждаваме, че и тази стъпка ще намери своите противници и привърженици. В Control Panel се избира Network&Internet, а след това Network and Sharing Center. Проверете Properties на Wi-Fi и променете стойностите на Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4). За Google DNS server се въвежда следното:
Preferred DNS server: 8.8.8.8
Alternate DNS Server: 8.8.4.4


А за Open DNS Server:
Preferred DNS server: 208.67.222.222
Alternate DNS server: 208.67.220.220
Разбира се, необходим е рестарт и късмет да не е станала някоя грешка.

Въпреки че последният вариант не е за пренебрегване, можете да се гмурнете още по-
надълбоко, изучавайки капацитета и настройките на рутера си и дали всъщност той не е малко поостарял и въпреки вярната си работа - просто да бъде подменен с нов.
И нека бързата връзка бъде с вас!

Снимки: Unsplash

Виж още: Vivacom представя пакети EON, които комбинират супер бърз интернет с изцяло нова телевизионна платформа