Kоледа е тук и е време за подаръци! Приготвили сме ви поредица от бързи за преглеждане и полезни за ползване технологични гайдове, които да ви помогнат с пазаруването. Не само за празниците, но и изобщо. Вижте кои са най-готините продукти на пазара в момента, придружени от съвети, за да разберете кое е новото, ненужното и наистина важното днес и как да различите истински добрите предложения. Налични са и ориентировъчни цени за ваше удобство.*

Тази година се оформи като една от най-вълнуващите в света на телевизорите от много време насам. Големите производители не само разбраха от какво имат нужда клиентите, но и спряха да инвестират време и средства в не толкова популярни технологии. Спокойно можем да се сбогуваме с 3D в телевизорите. Тенденцията започна още преди година, когато Samsung се отказа от тази „екстра“, а след това последваха и други компании. Така, въпреки големите обещания и сериозно рекламиране преди години, през 2017 година 3D изчезна от телевизорите. На всички...

Ако последните 12 месеца могат да се приемат за показателни (а те могат), извитите модели също отстъпват позициите си. Интересната технология, която носи някои приятни плюсове за зрителя и симулира извивката на IMAX екраните, дебютира през 2013 година и беше най-силно застъпена от Samsung и LG. Днес има все по-скромно присъствие в портфолиото на тези компании и през 2017-та видяхме по-малко извити модели от тях. Philips и Panasonic изцяло се отказаха от нея.

На другия полюс обаче се намират UHD резолюцията, която вече е стандарт и всички модели тук са с нея, OLED и QLED панелите и HDR.

Телевизорите с OLED вече не са недостижимите модели, запазени само за най-заможните потребители. Както ще видите и от следващите редове, те стават все по-достъпни благодарение на по-сериозната конкуренция в сегмента и сериозните разработки в тази насока. Сред най-впечатляващите постижения е W7 на LG, който има дебелина от едва 2.57 мм. Panasonic затвърди намеренията си спрямо OLED, а Sony се включи за първи път с интересния Bravia A1.

Това не означава, че LCD панелите не се развиват. Дори напротив – те направиха най-големия си скок именно през 2017 година. LG продължава да развива серията Super UHD, която разчита на технологията Nano Cell. Ролята й е важна в този тип панели, защото спомага за по-добри и точни цветове, дори ако гледате екрана под ъгъл от до 60 градуса. Най-много обаче постигна Samsung, която изведе LCD панелите до висоти, при които дори започнаха да се правят сериозни сравнения с OLED. Компанията замени SUHD серията с QLED и представи телевизорите с най-висока яркост на панела – до 1500 – 2000 нита. Разликата е огромна, когато имаме предвид, че OLED достига до около 1000 нита. Това обаче не би имало никакво значение, ако високата яркост разваляше цветовете, но тук Samsung се е справила наистина добре и запазва 100% възпроизвеждане на цветовата гама DCI-P3.

Когато говорим за яркост и цветове, няма как да не намесим HDR - високия динамичен обхват. Днес има четири стандарта (HDR10, Dolby Vision, HLG и HDR от Technicolor), като те могат да съществуват заедно в един телевизор.Още на CES 2017 големите производители на телевизори започнаха да говорят за подобрени пиксели, по-добър контраст и по-широка цветова гама. Роля във всичко това има именно HDR, а по-голямата амбиция е разширяването на цветовата гама. Днес стандартът DCI-P3, който ще срещнете изваден за много от моделите тук, покрива около 50% от видимите цветове. Rec. 2020 е следващото ниво (днес традиционното съдържание е белязано от по-стария стандарт Rec.709) трябва да достига 75%! HDR е бъдещето и наистина си заслужава в по-високия клас модели.

Висок клас

В най-скъпия клас телевизорите са OLED или QLED и разчитат на най-модерните и мощни обработващи чипове на картината, а цената им започва от 3000 лева и може да надхвърли 40 000 лева според размерите. Във всички кагегории се спряхме основно на 55-инчовите версии, които са най-подходящи за гледане от около 2 м. и съответно са добър избор за всяка всекидневна. 40 инча е подходящ вариант за спалнята, а по-голям диагонал изисква повече пространство. Тук моделите са с HDR сертификация и макар към момента 4К HDR съдържанието е малко, то бавно, но сигурно се увеличава. Едно най-лесните места, където можете да го откриете, е Netflix.

Sony Bravia A1
4999 лв. за 55 инча

OLED модел за всеки, който търси интересния дизайн, качествената картина и нещо различно. Това е технологията Acoustic Surface, чрез която звукът идва директно от екрана. Истинската звезда обаче е детайлната картина с прекрасни цветове. Огромна роля за това има обработващият чип X1 Extreme. Сред големите предимства на модела е поддръжката на HDR стандартите Dolby Vision и HDR10. Вградената памет е 16 GB, а операционната система е Android. Плюс при нея е вграденият Chromecast и сериозният брой приложения, но менюто й е по-претрупано, отколкото тези на конкурентите.

Panasonic EZ950
4799 лв. за 55 инча 

Макар да не е върховият за годината EZ1000 (над 10 000 лева), EZ950 притежава HCX2, един от най-добрите обработващи процесори, страхотно черно, подобрения OLED 4К панел и отличен HDR. Моделът е подходящ и за гейминг, тъй като има 26 ms Input Lag при игра. Операционната система е Firefox OS, а звукът е осигурен от 40 W говорители. Модел, който осигурява много качествено кино изживяване, благодарение на работата на Panasonic с експерти от Холивуд.

LG W7
14 499 лв. за 65 инча от партньорите на LG

Това, което може да ви откаже, е високата цена. Това, което ще ви привлече, е профилът от 2.5 мм, възможен заради OLED екрана. W7 покрива 99% от цветовия диапазон DCI-P3, както и всички HDR стандарти, и има 60 W саундбар. Телевизорът достига 1000 нита яркост и подходящите за гейминг 21 ms Input Lag при игра. Операционната система е webOS 3.5, която се отличава с подреденост в удобна лента. Поддържа и 360-градусово видео от YouTube.

LG C7
3499 лв. от партньорите на LG

Най-добрият OLED модел на компанията като цена и качество. Перфектни нива на черното, точни цветове и подобрен HDR спрямо миналогодишните модели. Към това добавяме и приятния дизайн, операционна система webOS, поддръжка на HDR 10 и Dolby Vision и 40 W аудио. Липсва тънкият панел на W7, но цената е няколко пъти по-ниска.

Samsung Q7F
3299 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Върховата серия на Samsung се отличава с впечатляващата си картина, резултат от QLED панела и технологията Quаntum Dot. Тя се състои в допълнителен слой от много малки полупроводници, които помагат за по-добрата картина. Тъй като пикселите на LED панелите не излъчват сами светлина, те се нуждаят от подсветка (полупроводници, излъчващи светлина). Когато при LED тя осветява директно пикселите, може да се получи „разливане“ към съседен пиксел. Ако например единият трябва да излъчва червен цвят, а този до него да остане бял, може да се получи лек ореол. Трудност е и ако единият пиксел трябва да е черен, а другият – бял. Тук идва и допълнителният Quantum Dot панел, който трябва да намали максимално тези недостатъци, тъй като насочва по-добре светлината. Така се достига до още по-ярки и наситени цветове (покриват се 100% от стандарта DCI-P3) и по-висока и дори рекордна яркост на екрана (1500 нита) - отлично за HDR съдържание. Q7F разполага и с подобрен антирефлексен филтър на екрана, по-добър обработващ чип на картината и без преувеличения страхотен 360-градусов дизайн с хитроумно менажиране на кабелите. 24 ms input lag прави модела подходящ и за гейминг. Операционната система е Tizen, която залага на изчистения интерфейс.

Samsung Q8C
3699 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Наситено черно, ярки цветове (100% от стандарта DCI-P3) и рекордна яркост (1500 нита) - големите предимства на QLED и технологията Quantum Dot. Тук са комбинирани с извит екран и са подкрепени от Auto Depth Enhancer. Тази технология анализира картината и автоматично променя контраста, с което създава усещане за още по-голяма дълбочина. Резолюцията е UHD, звукът е 60 W, а операционната система е удобният Tizen. Гърбът на Q8C е с метален финиш. Поддържа се стандартът HDR10+, а както всички модели от висок клас на компанията тази година, Q8C идва с функцията OneRemote. При нея можете да управлявате всички свързани устройства (конзоли, set-top-box, Blu-ray плейъри и т.н.) само с дистанционното на телевизора.

Samsung MU9002
2899 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Впечатляващият 360-градусов дизайн го отличава от конкурентите в класа му (49“ модел е около 2449 лева) и го доближава до по-скъпия Q7F. MU9002 е Premium UHD модел и идва с огромен арсенал от технологии, за да е добър заместител на по-високия клас на Samsung. Роля за това има технологията local dimming, която се грижи за оптимална яркост и наситено черно. Тук отново операционната система е Tizen OS, поддържа се функцията OneRemote и стандарта HDR10+. Сред силните му оръжия е добрият баланс между цена и набор от качествени технологии и дизайн.

Philips 55POS9002
3299 лв. (55 инча) от партньорите на Philips

Само няколко месеца след първия си OLED модел Philips представи POS9002. Разбира се, той се отличава от всички останали модели на пазара в тази категория, защото е обграден от ореола от светлина, наречен Ambilight - тук в тристранната си версия. Технологията разпръсква светлина около екрана, което го прави не само да изглежда по-голям, но и носи допълнително изживяване за зрителя.

OLED флагманът на Philips разчита и на най-мощния обработващ чип на компанията - P5. Спрямо предишното поколение Perfect Pixel Ultra HD той е с 50% по-добър в работата си - 25% подобрение на обработката на картината и 25% повече мощ. Най-общо P5 носи подобрения в сферата на качеството на картината, острота, цвят (99% DCI-P3) и контраст. Важна е и технологията Mosquito NR, която намалява шума в картината. Яркостта е 750 нита.  Моделът не е върховият за гейминг, но предоставя добрът imput Lag от 39 ms.

Операционната система е Android, а на разпоожение са 16 GB вътрешна памет за запис на игри и приложения. Добрата новина е, че може да се разширява чрез USB или харддиск. На дистанционното има пълна QWERTY клавиатура, която е удобна, ако сърфирате в интернет през телевизора. 

Дизайнът е изчистен, а централната стойка позволява да поставите телевизора на дори по-късичък шкаф. Всичко това, комбинирано с цената, поставя модела на високо място в списъка за нов OLED телевизор. 

 

Среден клас

Слизаме надолу в цените (1900 - 3000 лева), изоставяме OLED и QLED моделите, но запазваме голяма част от технологиите. Тук ролята на обработващия чип е огромна, оглеждаме се за HDR и широка цветова гама, както и за яркост и контраст в тъмните сцени. UHD е важна, но по-важно е качеството на пикселите й. Търсете модели с поне 4 HDMI порта и поддръжка на HDCP (за 4К Blu-ray плейър). На пазара има модели с качествен звук, но за пълно изживяване помислете за саундбар. Изпробвайте приложенията на умния си телевизор, те носят много удобства. Честотата на опресняване се измерва в Hz, a целта е 120 Hz.

Philips 7502
2199 лв. (55 инча) от партньорите на Philips

Върховият LCD модел на Philips разчита на най-новия и мощен обработващ чип на компанията - P5. Моделът използва Edge подсветка, но обработка на изображението е качествена. Поддържа се стандартът HDR10+. Сред изненадите освен красивия дизайн с тънка рамка от тъмен алуминий е и 20W саундбар под долната рамка на екрана. Като конкурентно предимство идва и тристранният Ambilight. Операционната система е Android TV.

Samsung MU7002
2099 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Моделът разчита на UHD резолюция и отличните 1000 нита яркост. Това прави модела отличен за консумиране на HDR съдържание, но и за добро преоразмеряване на подаден сигнал с по-ниска резолюция. За цветовете се грижи специалната технология Dynamic Crystal Colour, а цялостно MU7002 може да се похвали с красив дизайн с тънки рамки. Тук е и функцията One Remote - чрез дистанционното на телевизора управлявате свързаните към него устройства.

Samsung MU6502
1899 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Един от по-достъпните модели с извит екран и UHD резолюция, който осигурява неповторим ефект на дълбочина на картината заради формата си. В този ценови клас правят впечатление малко по-дебелите рамки спрямо флагманите, но изработката е на много високо ниво. Телевизорът сам разпознава свързаните към него устройства и изписва имената им. След това лесно можете да ги управлявате чрез функцията OneRemote. Звукът идва от 20 W говорители, налични са три HDMI порта, а операционната система е Tizen. Поддържа се HDR Pro.

LG SJ95
2899 лв. (55 инча) от партньорите на LG

LCD флагманът е част от Super UHD серията на LG. Ключовото при нея е технологията Nano Cell, която подобрява възпроизвеждането на цветовете, но панелът все още отстъпва на OLED моделите на компанията. SJ95 запазва 95% от контраста и цветовете, гледан под ъгъл. Звукът идва от 40 W говорители harman/kardon. Поддържат се Dolby Vision, HDR10 и Technicolor HDR. Операционната система е webOS.

Sony XE90
2699 лв. (55 инча)

Една от силните страни на модела е свързана с подсветката му. Тук тя не е по ръба на екрана, а е директна с локално затъмняване. Това гарантира по-добро представяне в един от най-важните аспекти - черния цвят. В по-тъмните сцени черното ще остане достатъчно добро, а светлите елементи - достатъчно ярки. Поддръжката на HDR е налична, нивата на контраст са високи, а дизайнът е приятен и изчистен. Звукът е изненадващо добър, въпреки че говорителите не са видими. Цветовете са достатъчно наситени благодарение на технологията Triluminos за разширена цветова гама. Операционната система е Android TV.

Panasonic EX780
2649 лв. (58 инча)

Телевизор, подходящ и за 4K HDR гейминг благодарение на ниското време за реакция. За картината се грижи най-мощният обработващ чип на компанията - Studio Master HCX2, а калибрацията на картината е дело на експерти от Холивуд. В частта "дизайн" влиза интересната стойка. Телевизорът поддържа стандарта HDR10+.

Бюджетен клас

Новините са добри, ако търсите нов телевизор, но не искате това да разклати семейния бюджет. Дори в този клас (под 1900 лева) всички модели са с UHD резолюция и поддържат HDR. Основно подсветката е по ръба на екрана. Моделите са напълно готови да удовлетворят всичките ви мултимедийни нужди. Сред основните съвети е да се  възползвате от Google Chromecast, който е вграден в повечето телевизори с Android TV - наистина удобна екста, която ви позволява стрийм на съдържание от различни устройства, дори и през компютър чрез браузъра Chrome.

Ако пък имате проблем с ефекта “сапунена опера”, той идва от прекалена обработка на движенията и се премахва от настройките. Най-лесният достъп до 4K HDR съдържание пък е Netflix. Това става в най-скъпия месечен абонамент (24 лева) - разделете го с приятели! Той дава право на до четири акаунта да гледат съдържание едновременно на различни устройства.

И още едно бързо пояснение - DCI-P3 е RGB цветово пространство, използвано в киноиндустрията.

Samsung MU6472
1899 лв. (55 инча) от партньорите на Samsung

Балансьорът в лагера на Samsung е с неповторимо съотношение цена и качество. MU6472 подобрява HD и Full HD съдържанието, а технологията Active Crystal Colour добавя още блясък на цветовете. Дизайнът остава все така приятен, а чрез OneRemote управлявате устройствата, свързани към телевизора. Операционната система е Tizen, като можете да консумирате HDR съдържание в стандарта HDR10+.

Sony XE70
1599 лв. (55 инча) 

Най-достъпният UHD модел на Sony, който все пак има и поддръжка на HDR10. Сред по-важните технологии тук са обработващият чип 4K X-Reality Pro и MotionFlow за по-добро представяне на картината в сцените с движение. Интересна е липсата на операционната система Andoroid TV, но все пак имате достъп до приложения, сред които Netflix и YouTube. Подсветката е Edge (по ръба), налични са три HDMI порта.

Panasonic EX700
1399 лв. (50 инча)

Стъпка под EX780, което означава, че панелът не е толкова ярък и достига пик от 350 нита. Тук отсъства и високият клас обработващ чип (HCX2), но се запазва технологията за локално затъмняване. Цветовете също са на добро ниво, като се покриват 90% от цветовата гама DCI-P3, поддържа се и HDR10. Интересен момент е и металната стойка, която се завърта и променя леко дизайна. Звукът идв от 20 W говорители

 

Philips 6262
1399 лв. (55 инча) от партньорите на Philips

Ambilight е от двете страни, а 65-инчовият UHD модел идва с тристранната версия. Приятният дизайн е едно от първите неща, които ще забележите. Звукът е осигурен от 20 W говорители, които се справят добре, подпомагани от софтуера за обработка. Телевизорът е HDR съвместим, но има какво да се желае от черното и яркостта. Общото впечатление обаче е за добра картина и добро преоразмеряване на Full HD и TV съдържанието. 

Philips 6162
1149 лв. (55 инча) от партньорите на Philips

Най-достъпният UHD телевизор на Philips, който продължава да разчита на софтуерите за обработка на картината - Natural Motion (по-добра картина без елементи на размазване при движещи се обекти) и Micro Dimming (подобряване на контраста). Моделът поддържа HDR+, което е добра новина, ако гледате съдържание през Netflix. Яркостта обаче е 350 нита, което е далеч от върховите постижения, но е достатъчна в този ценови клас. Жертвата обаче тук е технологията Ambilight, която липсва изцяло. Операционната система отново е Android.

Philips 6482
1799 лв. (55 инча) от партньорите на Philips

Топ моделът на Philips в този ценови клас идва с две отличаващи го черти. Първата е тристранният Ambilight, а втората - саундбарът с вграден уфер, който се намира под екрана (25 W). Резолюцията е UHD, обработващият процесор е върховият от миналата година, а светлината е 400 нита - достатъчна, за да възпроизвеждате HDR съдържание, макар и не в най-ярката му и цветна форма. Операционната система е Android. Това означава сериозен набор от приложения и игри, а приятният бонус е вграденият Chromecast.

Toshiba U6763
1099 лв. (55 инча)

Един от най-достъпните UHD модели, който идва с голям 55-инчов екран и много приятен дизайн. Липсва някоя от големите операционни системи, но все пак са налични редица приложения, сред които Netflix и YouTube. Има още много да се желае от черното, но най-вече от цветовете. Липсва поддръжка на HDR. 

Sharp CUF8472
1099 лв. (55 инча)

Още един достъпен модел, който не е нов на пазара, но е компромисно решение за голям екран срещу ниска цена. Няма поддръжка на HDR и липсва популярна операционна система, но разполага с добре подредени менюта и някои от най-често използваните приложения. Налично е и приложение за управление на телевизора през устройство с iOS или Android.

LG UJ67
1599 лв. от партньорите на LG

Поради по-ниската цена отсъства технологията Nano Cell от по-високия клас. Все пак телевизорът не е загубил поддръжката на HDR10, a oт LG са го оборудвали и със софтуер, който допълнително засилва яркостта. Рамката около екрана е метална, звукът идва от 20 W говорители, а операционната система е webOS.

*Цените на продуктите в селекцията са осреднени или препоръчителни крайноклиентски към момента на редакционно приключване на материала.

Тагове: