Bravia A1 e първият OLED телевизор на Sony, ако изключим ранните опити на компанията отпреди 10 години. Истината е, че Sony не просто опипва почвата в този сегмент, а представя един от най-добрите модели за тази година. Причината е, че A1 е абсолютно.... впечатляващ! Като тук не говоря само за OLED екрана, а за цялостното усещане, което получавате, когато поставите Bravia A1 във всекидневната си… или всъщност където имате място и желание да го поставите - няма да ви се бъркам, защото едно е сигурно - ще седи много добре с всичките си 55 или 65 инча.

 

Повече за усещането от самия телевизор можете да научите от нашето видео ревю, което заснехме в Sony Center.

И причината трябва да е ясна за всеки, който е обърнал внимание на снимките или видеото на телевизора, защото е видима, и то с напълно невъоръжено око. Това е дизайнът. A1 е един от най-стилните модели на пазара, като причината е желанието за минимализъм. Няма крещящи елементи, футуристични стойки и говорители, които сериозно са надвиснали над зрителя с цялото си величие. Имаме елегантен дизайн, който включва съвсем тънка метална рамка около екрана. И това е. Това е, което виждате отпред. Дори логото на Sony е толкова малко, толкова подчинено на идеята за обраност, че не мога да не похваля производителя за това решение. Когато гледате A1, ще виждате именно това, което е най-важно - екрана. И той има много оръжия, с които да задържи вниманието ни максимално време, но преди това е редно да поговорим малко за другия важен аспект, когато консумираме мултимедия - звука.Ако, гледайки предния панел, вече сте си помислили, че говорителите се намират на гърба и разпръскат ценното аудио към стената - не, не сте прави. Целият огромен екран на A1 всъщност е един изключително интересен и изненадващ говорител, който Sony нарича Acoustic Surface. Подобно решение е възможно благодарение на два задвижващи механизма на гърба на телевизора, които вибрират екрана, за да може той да “излъчва” звука. Осъществяването му пък би било невъзможно с друг панел, тъй като OLED е по-тънък заради липсата на подсветка. Така от екрана идват средните и високите честоти под формата на вибрации, които обаче са толкова бързи, че е невъзможно да ги видите. Дали това обаче може да наруши по някакъв начин панела в бъдеще време? От Sony са категорични, че подобен сценарий е невъзможен.

Когато гледате филм и някой говори, звукът идва точно от него.

От японския производител хитроумно са отделили субуфера и съответно ниските честоти, които всъщност правят сериозните вибрации в стойката на A1 (достатъчно е да си припомните колони, при които ниските съвсем явно вибрират мембраната, докато средните и високите - не). Това означава, че не трябва да се притеснявате, че при следващия екшън на Майкъл Бей екранът просто ще се разлети около вас.

Acoustic Surface звучи невероятно и бях премерено скептичен към нея. Реалността обаче е, че звукът е напълно конкурентен на този от вградените говорители на телевизорите от висок клас, като дори ги надвишава в някои отношения. Когато гледате филм и някой говори, звукът идва точно от него. Ако се чуе шум някъде в сцената, веднага ще разберете точно откъде идва той. Общата изходна мощ е 50 W, която идва от пет източника. Странно и ново изживяване, което е наистина приятно. Още една точка, по която можем да похвалим Sony. Интересно е дали ще видим подобни решения и в останалите потребителски модели на пазара, които залагат на OLED панели.

 

Целият останал хардуер се крие в стойката, за която споменах. Интересно е, че тя държи телевизора под лек наклон, но това не се усеща, тъй като OLED има отличен зрителен ъгъл. Стандартните портове също са извадени на стойката, като сред тях има четири HDMI, 3 USB (един отстрани, като имате възможност да свържете външен HDD), Ethernet, RF, 3.5mm жак и други. За съжаление обаче само два от наличните HDMI поддържат 4К до 60 кадъра. Другите са до 30 кадъра, но днес това е напълно достатъчно като конфигурация. Самата стойка може да се използва и за закачане, но заради размерите й той няма да лепне към стената. Лично за мен това не е проблем.

От Sony наистина са вложили много идея и старание в дизайна, но това е само един от аспектите, когато избираме телевизор. Време е да видим дали зад приятната външност се крие красива душа? Ще ви издам нещо още тук - крие се. Днес виждаме все повече OLED телевизори, които обаче разчитат на относително подобни панели, дело най-вече от една компания, което означава, че е от изключителна важност какъв обработващ процесор и софтуер се използват за изваждане на максимума от панела.

Sony залага на 4K UHD 10-битов OLED панел, като успява да се отличи заради един много силен коз в своя ръкав - HDR процесора X1 Extreme. Той има само една-едничка задача - да се грижи за качеството на картината, като обработва всяка част от изображението в реално време. За операционната система Android се грижи друг процесор. Иначе самият панел е обработен допълнително, за да се намалят максимално отблясъците от него и да получавате възможно най-добрата картина, независимо от позицията ви спрямо телевизора.

A1 ме впечатли истински в няколко важни аспекта. Първо - черното, което е от силните оръжия на OLED технологията, а тази година като цяло тези панели идват с още по-наситено чернo. Въпреки че от Sony не дават точна информация за пиковата яркост, тъй като тези цифри нямат толкова голямо значение, когато картината е добра, тя със сигурност надвишава 700 нита. Това е достатъчно, за да не се загубят детайли в тъмните части на сцената, а източникът на светлина да е достатъчно ярък, а не притъпен. Ще забележите още липсата на ореол около светлите елементи, артефакти и други проблеми с тъмните сцени. Добрата новина е, че всичко изглежда добре още от кутията - единствено цветовете са по-ярки, като това се коригира лесно, а и е въпрос на лично предпочитание.

Панелът на A1 покрива 98% от кино стандарта DCI-P3, което означава постигането на много по-реалистични, меки цветове.

Телевизорът е HDR сертифициран (висок динамичен обхват) и поддържа HDR 10, а съвсем скоро HLG (най-общо HDR за телевизионно излъчване) и Dolby Vision. Последното е още един вариант на HDR, който покрива целия процес на заснемането на съдържание и дава повече контрол на създателите. Най-общо тези стандарти ви гарантират, че бъдещото HDR съдържание е гарантирано от A1.

Благодарение на редицата технологии, като TRILUMINOS Display, Live Colour и Precision Colour Mapping, А1 има и по-широка цветова гама - 98% покритие на кино стандарта DCI-P3, което означава постигането на много по-реалистични, меки цветове. SuperBit Mapping се грижи градацията на цветовете да е плавна и да не се получава “разливане”. X1 се справя добре и с движението, обектите изпъкват, а в бързите сцени не се губи яснотата, няма накъсване, като за това се грижи MotionFlow функцията, а т.нар. ефект на “сапунена опера” е намален, въпреки че ще го забележите при включване на Movie Mode.Процесорът задължително трябва да бъде похвален и за преоразмеряването на картината (т.нар. upscaling). Пуснете Full HD съдържание или компресиран HD сигнал и ще видите точно за какво говоря. От компанията обясняват постигнатия резултат чрез едновременна обработка на две бази данни за постигане на максимално добър резултат. Едната се грижи за шумовете в картината, а другата - за динамичното подобряване на пикселите в реално време. Междувременно софтуерът се грижи максимално да намали macroblocking (големите квадрати, които могат да се появят при недобро преоразмеряване) и пикселизацията. Разбира се, по-ниската резолюция се усеща, което е нормално, но това е едно от най-добрите преоразмерявания на Full HD сигнал, което можете да получите днес.

Ако пък решите да включите геймърска конзола към телевизора, очаква ви качествено изображение, но при Full HD сигнал телевизорът има време за реакция от около 47 мс, което може да е добре за общата група от геймъри, но други могат да търсят нещо повече. Ако обаче подадете 4K сигнал (например PS4 Pro и очакваната през декември Xbox One X), времето за реакция пада до малко над 20 мс и това е абсолютно задоволително.

Днес най-бързият достъп до HDR съдържание е Netflix, а A1 е сертифициран от стрийминг услугата.

Общото впечатление от екрана е на много високо ниво. Картината се пръска от детайли, справянето с движението по екрана е сред добрите примери в бранша, като се наблюдават много леки отклонения при гледане на високоскоростен спорт (има и специален спортен режим). HDR съдържанието ще ви впечатли със съвсем друго, въпреки че днес то не е от най-често срещаните. Въпреки това е сериозна инвестиция за бъдещето, тъй като това е стандарт, набиращ все по-сериозна сила и скорост. Днес най-лесно можете да получите HDR филми и сериали през Netflix (най-високия план).

И като стана въпрос за Netflix, Bravia A1 идва с Android N и е телевизор, сертифициран от стриймиг услугата - наличен е дори специален бутон за бърз достъп. Операционната система предоставя много възможности за приложения и игри, но продължавам да си мисля, че Google могат да я оптимизират допълнително и да изчистят още интерфейса й.

Най-общо имате Home екран, разделен на няколко хоризонтални ленти. Началото е за предложенията ви (клипове от YouTube, музика от Spotify, приложения и игри), надолу следват приложения, игри, бърз достъп до портовете и настройки.

Вграденият Chromecast е отличен бонус и можете да стриймвате съдържание от всеки Android телефон и от браузъра Chrome на компютъра си. Из менютата ще се натъкнете и на настройките на телевизора, които изглеждат по различен начин от основното меню, но са достатъчно прегледни и ще свикнете бързо с тях. Дават ви голям набор от възможности за персонализация на картината, сред които и предварително зададените Standard, Cinema Pro, ръчни и др. От ръчните имате контрол върху почти всеки аспект от картината, сред които яркост (тук на помощ идва функцията X-tended Dynamic Range), автоматичен сензор за светлината, цвят, контраст, намаляване на шума, функцията за движение (Motionflow) и други. Общото впечатление е за удобни менюта, в които ще се ориентирате бързо. Същото може да се каже и за дистанционното, което е удобно, достатъчно солидно в ръката, но ми се иска да имаше още малко по-премиум усещане, което да отговаря на цялостния облик на телевизора.

Bravia A1 e един наистина добър телевизор, в който от Sony са вложили много желание и труд, комбинирайки това с един от най-мощните чипове за обработка на картината. Иновативната технология за звука може и да звучи странно, но е добро решение, което допълва цялостното усещане от модела. Трудно е да се намерят слаби страни, ако не се гмурнем в съвсем малките детайли, но може би най-трудният момент за потребителя ще е цената, която започва от 8000 лева. Но за нея получавате най-добрия модел на Sony, който в момента се предлага на пазара.