През 2023 година се появи серията iPhone 15, а моделите най-накрая се отърваха от Lightning порта и на сцената се качи USB-C. Това откри цял нов свят на удобство при свързването на аксесоари и периферни устройства. iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max отиват още една крачка напред, тъй като USB-C портът на професионалните модели поддържа USB-3 скорости, което позволява до 10 Gbps скорост на трансфер на данни.

Apple беше инвестирала изцяло в екосистемата на Lightning порта в iPhone. От 2015 г. обаче тя започна да приема USB-C в моделите на Mac и iPad като начин да модернизира свързаността на компютрите. USB-C е универсален, като пренася енергия и данни с един и същ конектор. А USB-4 / Thunderbolt предлага още по-високи скорости на пренос на данни.

В същото време USB-C става все по-популярен на пазара на смартфони с Android. Но Apple продължи да се придържа към Lightning в iPhone отчасти защото все още е засегната от негативната реакция на прехода от 30-пинов към Lightning, който се случи преди повече от десетилетие.

Факторът, който накара Apple да направи това, беше Комисията на ЕС, която прие законодателство за намаляване на електронните отпадъци чрез налагане на USB-C като универсален конектор за телефони. Това би означавало, че Apple ще трябва да направи поне специален модел iPhone за европейския пазар и съответно да се изправи пред редица усложнения. Вместо това Apple избра просто да приеме USB-C за всички.

Сега, когато имате iPhone 15, вероятно сте близо до това да можете да използвате един и същ кабел за зареждане на всичките си устройства. Почти всички iPad-и имат USB-C порт, а всички Mac-ове са с USB-C от десетилетие. Най-новите Mac-ове се доставят със зарядното устройство MagSafe на Apple, но те могат да се зареждат и чрез включване към един от техните USB-C портове. Последното поколение Apple TV се предлага с USB-C дистанционно управление, а Apple току-що пусна на пазара нови слушалки AirPods Pro с USB-C калъф за зареждане.

Apple продава свои собствени USB-C кабели за зареждане, а iPhone идва с хубав и качествен плетен кабел в самата кутия. За разлика от Lightning, USB-C не е патентован. За да зареждате оборудването си на Apple, можете да използвате всеки USB-C кабел за зареждане или аксесоар на пазара. Това включва по-евтини USB-C кабели, както и USB-C кабели с различни стилове и дължини. Anker например предлага много удобен двоен USB-C захранващ адаптер с мощност 47 вата.

За да зареждате iPhone с пълна скорост, трябва да използвате 20- или 30-ватов адаптер. Можете спокойно да използвате адаптер с по-висока мощност, като този, който се доставя с вашия MacBook; телефонът автоматично ще управлява мощността.

Зареждане на други устройства с батерията на iPhone 15

Друг страхотен ъгъл в историята на USB-C зареждането е, че вече можете да използвате iPhone за зареждане на други аксесоари. iPhone 15 може да приема до 27 вата през USB-C порта, но и сам може да излъчва около 4.5 вата. (Lightning може да се справи само с 0.3 вата.)

Това означава, че всъщност можете да използвате резервната батерия на iPhone за захранване и зареждане на свързани аксесоари. Ако батерията на вашите AirPods е изтощена, можете да ги включите към телефона си и той ще допълни тока в калъфа на AirPods. Можете дори да заредите батерията на чужд iPhone, но имайте предвид, че това ще отнеме известно време.

Лесно свързване с външни дисплеи

С Lightning можехте да се свързвате към външни дисплеи само чрез тромав ключ. С USB-C на iPhone 15 можете да излизате директно на екран. Използвайте USB-C към HDMI кабел и покажете екрана на iPhone на 4K телевизор или монитор с функцията за отразяване на екрана. Ако гледате филм в приложение за услуга за видео стрийминг, филмът автоматично ще запълни размерите на телевизора с контрол на възпроизвеждането на сензорния екран. Лесно покажете библиотеката си със снимки или проведете презентация с Keynote, като просто включите телефона си директно към проектора.

Един от случаите на употреба, които Apple насърчава, е позиционирането на iPhone като преносима игрова конзола. Използвайки мощта на чипа A17 Pro, iPhone 15 Pro може да стартира някои игри от най-висок клас с висока графична точност. Сдвоете контролер за игри на Xbox или PlayStation, свържете телефона с телевизор и започнете да играете. Цифровият аудио-видео адаптер Apple USB-C е добър избор за този случай на употреба, тъй като позволява HDMI, изход за непрекъснато зареждане и преминаване през USB-C в един удобен донгъл.

Разширете мястото си за съхранения с преносими USB-C твърди дискове и SD карти

 

Друга опция е да свържете USB-C с твърд диск или четец за SD карти, като преглеждате файловете директно с приложението Files на iPhone. Ако отидете на почивка и вземете със себе си специален фотоапарат, можете да импортирате снимки директно от SD картата във фото библиотеката на iPhone. След това изпразнете SD картата и продължете да снимате, докато редактирате и качвате направените снимки на големия сензорен екран на телефона.

Приложението iPhone 15 Pro Camera ви позволява да записвате ProRes 4K при 60 FPS видео директно на USB-3 памет. ProRes не е компресиран и размерите на файловете са огромни, като се изразходват гигабайти за минута запис. Но ако свържете своя iPhone с преносимо SSD устройство с капацитет 1 TB, можете да записвате известно време, преди да свърши мястото. Това изисква USB-3 кабел (а не просто кабел за зареждане), за да се възползвате от високите скорости на трансфер от 10 Gbps, възможни през порта на iPhone 15 Pro.

Свързване на хардуерни клавиатури и кабелен интернет

Понякога безжичната връзка не стига и просто трябва да се включите. USB-C на iPhone поддържа почти всеки основен аксесоар, за който можете да се сетите, без да са необходими специални драйвери или допълнителна конфигурация. Всичко се включва и играе. Това означава, че можете да свържете хардуерна клавиатура, която просто ще работи.

Или ако правите подкаст по време на път, можете да записвате с помощта на мини USB-C микрофон. Друга възможност е кабелен интернет, като използвате адаптер USB-C към Ethernet. А ако имате MIDI клавиатура, можете да направите песен в движение с приложение като GarageBand.

Стандартни слушалки

След като Apple се отказа от жака за слушалки, голяма част от света премина към използването на безжични Bluetooth слушалки като AirPods. Но ако все още предпочитате да се включвате с модел с кабел, вече всичко е много по-просто. iPhone 15 работи с всякакви USB-C слушалки, включително новите USB-C EarPods на Apple. Тези слушалки ще работят с всеки компютър с USB-C порт, така че най-накрая можете да използвате едни и същи кабелни слушалки на телефона, iPad и Mac. В наши дни все повече слушалки и високоговорители от висок клас също разчитат на USB-C свързаност.

Свързване на многопортови хъбове

USB-C е много гъвкав и позволява пренос на данни и захранване през един и същи порт. Това означава, че можете да носите със себе си един донгъл, който представлява многопортов хъб, включващ всякакви входно-изходни устройства. Те са изключително удобни като аксесоари за iPad и Mac, а вече работят и с iPhone.

Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е, че iPhone може да извежда към хъба мощност от 4.5 W. iPad и Mac могат да предложат много по-висока мощност на захранване от шината, така че ако ги използвате с iPhone, може да се наложи да включите и външен източник на захранване.

Снимки: Unsplash

Виж още: Touch ID няма да се завърне в iPhone 16

Тагове: