Има толкова много неща, които можете да направите със стария си компютър, независимо дали просто се опитвате да го направите отново работещ, или да го превърнете изцяло в нещо друго като домашен сървър например. Но лаптопите са специални - поради малките си размери и всичко на едно място малко работа и сръчност може да превърне лаптопа в почти всичко. Ето някои предложения.

Вдъхнете му нов живот

Нека да започнем с очевидното: дали просто искате да го превърнете в допълнителен компютър, или да стане нещо страхотно, най-вероятно ще се нуждаете лаптопът преди всичко да работи надеждно - нещо, което някои стари лаптопи не вършат добре. Така че първата ви задача е да го направите да върви добре отново. Или поне колкото му е възможно спрямо положението. Може да се наложи да поправите счупените части или да го изчистите отвътре и почти сигурно ще трябва да направите известно почистване на софтуера. Ако все още не работи достатъчно бързо за вашите нужди, може да опитате по-лека операционна система, като Lubuntu или Chromium OS. Като цяло Linux дистрибуциите наистина могат да вдъхнат нов живот, стига да сте готови да положите малко усилия, навлизайки в тази по-специфична материя. Популярни примери са Ubuntu, Luna и Linux Mint. Ако искате да подарите стария си компютър на децата си, има дистрибуции, предназначени за малки деца, като Qimo, DouDou и Sugar. Чрез смяна на магнитния диск с SSD получавате около 10 пъти по-бърз компютър в някои ситуации. Разликата наистина е осезаема, макар идеята да има смисъл само за компютри със SATA2 интерфейс за диск. Не се притеснявайте, ако не успеете да постигнете всички тези стъпки, макар че почти всеки лаптоп може да бъде възстановен в нещо прилично, независимо колко възрастен или разбит може да бъде.

С малко умения може да направите NAS (network attached storage) система

Това е сървър за съхранение на файлове, свързан с компютърна мрежа, предоставяйки достъп до група от клиенти. Потенциалните ползи от този вид съхранение, в сравнение със сървърите с общо предназначение, включват по-бърз достъп до данните, по-лесна администрация и по-просто конфигуриране. В случая правите съвсем малка инвестиция – купувате си по-голям харддиск. И другото нещо, което ви е необходимо, за да работите оптимално - имате нужда от една външна LAN карта. За предпочитане е да ползвате FreeNAS; това е безплатен софтуер с отворен код за мрежово запаметяващо устройство, базиран на операционната система FreeBSD и файловата система OpenZFS. Платформата е много лесна за конфигурация и помага на машината да работи без монитор, мишка и клавиатура, което е друг плюс, когато говорим за стар лаптоп.

Монтирайте го на стената

Ако не използвате друг десктоп или лаптоп в къщата, може да помислите дали да не го монтирате на стената и да го превърнете в стационарна еднофункционална машина. Това може да бъде цифрова фоторамка, кухненски компютър за календари и рецепти или дори екран за забавление, докато правите сутрешната си фитнес загрявка. Тези конкретни проекти са чудесни за лаптопи, които могат да имат няколко счупени части, като клавиатура, тъчпад или оптично устройство, тъй като те не са наистина необходими за крайния продукт. Тук по-скоро трудността идва от начина, по който ще монтирате лаптопа така, че да бъде достатъчно удобен екранът. Ще трябва да се доверите на фантазията си.

Превърнете го в Wi-Fi хотспот

Ако имате място в дома си, което не получава стабилна Wi-Fi връзка, можете да превърнете стария компютър в безжичен хотспот или разширител на връзката само с няколко кликвания, независимо дали е Windows или Mac. Този метод с голям успех може да се използва, ако работите в мазето или в някакъв отдалечен ъгъл на къщата. Ако имате нужда от него за по-редовна употреба, може би си струва да инвестирате в евтин рутер или удължител, но за тези редки случаи просто можете да ползвате стария лаптоп и да спестите пари. Можете да използвате приложение като Connectify, Virtual Router или възможностите на Windows. Натиснете Windows+R, в полето запишете tskmgr. Изберете File, след това Run new task, в текстовото поле напишете cmd и след това изберете кутийката до Create this task with administrative privileges.

Когато се отвори, напишете netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=MyNet key=MyPassword, като вместо MyNet слагате името на мрежата, а вмето MyPassword - паролата, която искате да използвате. Натиснете Enter. След това въведете: netsh wlan start hostednetwork. Отново натиснете Enter. 

Накрая отидете в Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Centre > Change Adapter Settings, десен бутон на интернет връзката и изберете Properties. Изберете полето Sharing и изберете Allow other network users to connect... и изберете виртуалния Wi-Fi адаптер, който сте създали.

Преди лаптоп, сега десктоп или дори сървър

Ако лаптопът ви е по-разбит от обикновено, често можете да спасите вътрешността му и да го поддържате като настолен компютър - независимо дали това е дисплей със скрита клавиатура, безшумен домашен сървър или дори олекотено "всичко в едно" РС. Докато вътрешните компоненти все още работят, нямате нужда от тракпад, клавиатура или дори от монитора - можете да ги свържете отделно.

Отдайте се на гейм носталгията

Следващото приложение на старата машина е полезно за всички, които чувстват носталгия към аркадните игри. Това, което може да направите, е просто - сваляте си един емулатор (в интернет има много такива, които идват с пакет ромове) и започвате да се наслаждавате на стотици заглавия, които сте играли някога на аркадните игри. MAME (съкращение от Multiple Arcade Machine Emulator) е първият ви избор, за да се върнете към времената на задимените зали и натежалите от монети и жетони джобове. RetroArch идва веднага след това, давайки ви достъп до десетки системи от NES през GBA, та чак до PSP.

Спасете монитора

Ако самият компютър е виждал и по-добри дни, но мониторът работи добре, може да го отделите и да го превърнете във външен монитор. Това е идеално за добавяне на втори монитор към съществуващия ви компютър, закачан на нещо като мини-РС от типа на Raspberry Pi или нещо друго, за което може да ви е необходим допълнителен екран.

Открийте работещите части

Понякога не можете да направите нищо друго, освен да го отделите и да спасите това, което можете. Най-малкото би трябвало да можете да извадите твърдия диск от него, който можете да превърнете във външно устройство с добър кейс. Най-вероятно оперативната памет няма да ви бъде полезна, въпреки че от време на време можете да намерите външна кутия за DVD устройството. Това не е идеално, но когато нямате друг избор, трябва да вземете това, което можете да получите.

Продайте го - някой може да му намери приложение

И накрая - макар и очевидно - ако нямате нужда от тази стара машина, не я изхвърляйте. Ако е в добро работно състояние, можете да го продадете, но ако е счупено, обикновено можете да спечелите пари, като продавате "както е" или "за части". Никога не знаете какво може да се нуждае някой друг за проектите си за домашен уют или ремонт на лаптоп. Просто избършете устройството, преди да го продадете, а следващия път, когато си купите лаптоп, се уверете, че купувате такъв с издръжливост и надеждност.