Технологиите за проследяване на телефонни разговори стават все по-компактни и достъпни като цена. По този начин те могат и се оказват в частни структури, чиято цел е обратна на това да противодействат на престъпления и използват подслушването за икономически и политически шпионаж и рекет.

 

Cryptophone успешно противодейства както на държавно подслушване, така и на идващо от представители на криминалния свят. Всички разговори и SMS съобщения, разменени между два криптофона, са защитени с непробиваем алгоритъм. Така нито службите, нито частни лица, които се занимават с подслушване, ще имат шанс да го разшифроват. Единственото, което могат да разберат, е, че водите кодиран разговор, но те нямат нито правен, нито технически способ, за да го разкодират.

При този тип устройства (криптофоните) шифрованият канал не зависи от посредника, който по един или друг начин може да бъде принуден да разкрие „ключа“ на разговора, защото кореспонденцията протича между самите телефони. Разбира се, може да водите и стандартни некриптирани разговори и да изпращате SMS-и до всеки мобилен или стационарен телефон.

 

Моделът C500, който се базира на миналогодишния флагман на Samsung, Galaxy S3, предлага допълнителни специални защити срещу атаки през радиомодула и интернет свързаността. Той може да засича така наречените "кечъри", които представляват подвижни станции за подслушване, станали известни в България като „цецомобили“ покрай скандалите с подслушванията. Телефонът съобщава на собственика си за опита да го подслушват и предприема контрамерки.

 

sДоверието в Cryptophone стъпва на експертизата на производителя - немската фирма GSMK, която предлага пълна гама от стационарни, GSM и сателитни решения за защитена комуникация. Освен това програмният код на CryptoPhone е отворен и достъпен за всеки, който разбира от програмиране и иска да се увери, че в софтуера няма бъгове или нещо по-лошо - вратички към разбиване на алгоритъма от цивилни или униформени лица.

 

Сайтът за разследваща журналистика Бивол (ООД) е установила партньорство с GSMK и вече е оторизиран дистрибутор на техните продукти в България за неправителствения сектор. От вчера може да поръчате последния модел C500 от онлайн магазина на Бивол, а сега през лятото два от утвърдените модели C400 и G10i+ са на промоционални цени. Предлагат се и специални отстъпки за журналисти.

 

След разкритията на Едуард Сноудън за глобалното и тотално следене на телефонната и интернет комуникация от американските служби много хора са разтревожени за личните си и фирмени тайни, затова темата за сигурността на разговорите и кореспонденцията ни е особено актуална и заслужава да се вземат адекватни решения за по голяма сигурност.

 

Ще се радваме да разберем какво мислите за официалния старт на CryptoPhone в България!?

 

Източник Bivol.bg