Бившият информатор на агенцията за национална сигурност на САЩ, NSA (National Security Agency), Едуард Сноудън е един от най-търсените мъже на планетата, както от хората, които искат от него да разберат повече факти около скандала PRISM, така и от най-мощните тайни служби в света, ФБР и ЦРУ, които искат да го спрат.

 

При последното му изявление пред в-к Guardian вчера, той казва, че изтичането на информация няма да спре дори да бъде вкаран в затвора или отстранен физически. В отговор на въпрос на репортера Глен Грийнуолд от Guardian Сноудън казва доста ясно, че без значение какво се случва, този теч ще продължи:

 

Всичко, което мога да кажа в момента на правителството на САЩ, е, че те няма да бъдат в състояние да покрият тези злоупотреби, като ме вкарат в затвора или ме убият. Истината ще излезе съвсем скоро и тя не може да бъде спряна.

 

Той излезе и каза, че има още много подробна информация, която ще бъде „освободена“. В частност точният начин на достъп до данни от страна на NSA към компании като Facebook, Google, Microsoft, Yahoo… което ще внесе и яснотата, от която всички имаме нужда:

 

Ще има повече подробности за това, как агенцията за национална сигурност(NSA) е имала пряк достъп до данните. Но като цяло реалността е тази: ако аналитиците на NSA, FBI, CIA, DIA и т.н. имат достъп до „суровите“ бази данни SIGINT, те могат да влязат и да получат резултати за всичко, което си поискат.

Телефон, електронна поща, потребителско име, серийни номера на мобилни телефони (IMEI) и така нататък - всичко е едно и също. Ограниченията срещу това се основават на въпрос на политика, а не на технологии и те могат да се променят по всяко време.

 

За отказите, изведени от Facebook, Google и други подобни, Е. Сноудън казва:

 

 

Техните откази преминаха през няколко ревизии, тъй като става все по-ясно, че те са подвеждащи и имат идентични специфични езици. В резултат на тези оповестявания и влияния върху тези компании ние най-накрая започваме да виждаме по-голяма прозрачност и по-добра информираност за тези програми, за първи път от тяхното създаване.

Те са правно задължени да се съобразят и да пазят „тишина“ по отношение на спецификата на конкретните им услуги, но това не отменя етичните им задължения.

Ако например Facebook, Google, Microsoft и Apple откажат да предоставят своето сътрудничество към разузнавателната общност, какво мислите, че ще направи правителството... Ще ги спре?

Тагове: